Flyte samler de ideelle organisasjonene som jobber med drukningsforebygging. På Sognsvann var Den Norske Turistforening, Redningsselskapet, Norges Padleforbund, Røde Kors, Norges Svømmeforbund og Norges Livredningsselskap til stede sammen med daglig leder i Flyte, Siv Jensen.

Ny organisasjon skal få ned drukningstallene

Tirsdag denne uka ble den nye paraplyorganisasjonen Flyte, lansert ved Sognsvann i Oslo. Flyte vil samle alle aktører som jobber med drukningsforebygging i Norge, og skal jobbe for at Stortinget både vedtar en nullvisjon for drukning og en nasjonal handlingsplan for å redusere antall drukningsulykker.

Publisert

Tidligere finansminister Siv Jensen er daglig leder i Flyte, og var til stede sammen med representanter fra Redningsselskapet, Den Norske Turistforening, Norges Livredningsselskap, Norges Svømmeforbund, Norges Padleforbund, NTNU og Røde Kors, da den nye organisasjonen Flyte ble lansert i går.

Tidligere finansminister Siv Jensen er daglig leder i Flyte.

- Det er både spennende og svært meningsfylt å få jobbe med å få til en målbar nedgang i nasjonale drukningstall, sa daglig leder Siv Jensen.

- Jeg gleder meg til å påvirke Storting og Regjering slik at vi får på plass en forpliktende langsiktig finansiering, og at vi blir en kraftfull stemme i den offentlige debatten og at vi kan knytte til oss relevante og dyktige samarbeidspartnere, sa Jensen under åpningen.

Nullvisjon og koordinering av ressurser

I snitt dør 93 mennesker i drukningsulykker i Norge årlig.

- Det er 93 for mange. Vi vil ha på plass en nullvisjon for drukning. Nullvisjonen for hardt skadde og drepte i trafikken, som kom i 2002, har gitt gode resultater, sa Jensen.

- Vi vil få til det samme for drukningsulykker, sa den tidligere finansministeren som vil at nullvisjonen skal følges opp med en nasjonal handlingsplan og øremerkede budsjettmidler.

Jensen påpeker samtidig at det gjøres mye godt drukningsforebyggende arbeid i organisasjonene i dag.

- Utfordringen er at ressursene ikke finner hverandre. Myndighetene har oversett dette, til tross for at vi har verdens nest lengste kyst, utallige vann, elver og en befolkning som elsker friluftsliv, sier hun.

Jeg gleder meg til å påvirke Storting og Regjering slik at vi får på plass forpliktende langsiktig finansiering ...

Siv Jensen

Mer kompetanse i vann

Styret i Flyte:

  • Styreleder: Kim Hagen Bertheussen (Redningsselskapet)
  • Nestleder: Claire Ann V. Alfonso (Norges Livredningsselskap)
  • Styremedlemmer: Jan Kjensli (Norges Svømmeforbund), Tanja Krangnes (Redningsselskapet), Thomas Pindard (Norges Padleforbund), Ann-Mari Planke (Den Norske Turistforening), Egil Galaaen Gjølme (NTNU) og Saera Khan
  • Varamedlem: Eva Jacobsson Vaagland (Skadeforebyggende Forum)

Flyte er etablert med støtte fra Hans Herman Horns stiftelse, som bidrar med 15 millioner kroner fordelt over tre år.

Jensen forteller at Flyte skal jobbe for å gi innbyggerne mer vannkompetanse i form av kunnskap, ferdigheter og trygghet slik at de kan dyrke gleden ved å være på, i og ved vann.

- Flyte skal også knytte til seg samarbeidspartnere fra næringslivet, kommuner, offentlige instanser og myndigheter som åpenbart har en interesse i å bidra til effektiv drukningsforebygging, sier Jensen.

Kim Hagen Bertheussen er styreleder i Flyte.

- Kraften og kompetansen til å redusere antall drukningsulykker finnes der ute, men som i beredskapen må også de forebyggende kreftene finne hverandre, sier han.

- Her får Flyte en viktig rolle, sier Bertheussen, som representerer Redningsselskapet i styret.

Powered by Labrador CMS