Flere alvorlige fyrverkeriulykker

Ti personer fikk øyeskader av fyrverkeri på nyttårsaften og måtte på sykehus. Halvparten av dem er barn. Tre av de ti fikk alvorlige skader, som mest sannsynlig vil føre til betydelig synsreduksjon. De fleste ble skadd av rakettbatterier.

Publisert

Kun én av de som ble alvorlig skadd av fyrverkeri på nyttårsaften, brukte vernebriller.

– Uten vernebrillene ville øyeskadene vært mye verre, sier overlege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus i en pressemelding.

Til sammen fikk tre menn, to kvinner, fire gutter og en jente øyeskader.

Sju av dem fikk moderat alvorlig øyeskade. Disse sju vil mest sannsynlig ikke få betydelig synsreduksjon.

– Fire av de skadde var tilskuere. En av dem fikk alvorlig øyeskade, sier Bull.

Personer med lettere øyeskader blir behandlet på legevakten og er ikke regnet med i denne oversikten (søndag kveld).

– Jenta ble skadd av et stjerneskudd. For to av skadene har vi ikke opplysninger om type fyrverkeri.

Resten av skadene skyldes bruk av rakettbatterier, blant annet en mann fra Stord.

– Han har pådratt seg øyeskader. Slik vi forstår det, har han fyrt opp et batteri, men bare halvparten gikk av. Deretter gikk han bort for å sjekke, og da eksploderte det, forteller operasjonsleder Brit Randulff i Sørvest politidistrikt til NTB.

– Slik vi forstår det, har han fyrt opp et batteri, men bare halvparten gikk av. Deretter gikk han bort for å sjekke, og da eksploderte det, sa operasjonsleder Brit Randulff i Sørvest politidistrikt til NTB tidligere første nyttårsdag.

Nedgang fra i fjor

I fjor fikk tolv personer øyeskader av fyrverkeri på nyttårsaften, ifølge Bull.

Han samler hvert år inn informasjon om øyeskader på grunn av fyrverkeri. Han ønsker å få slutt på privat bruk av fyrverkeri.

– På 18 år har det vært 273 øyeskader, og i tillegg kommer håndskader, brannskader, hørselstap og mange mindre skader behandlet på legevaktene. Den eneste måten å få slutt på dette er ved å hindre tilgangen, sier øyelegen.

Uvettig bruk

Reglene for fyrverkeri sier at privatpersoner kan bare avfyre fyrverkeri på nyttårsaften i perioden 18:00 – 02:00. Ellers i året er det ikke lov, med mindre man har fått en spesiell tillatelse. Det skal ikke avfyres fyrverkeri i tett bebyggelse, nær tørr skog eller andre brannfarlige omgivelser.

Likevel ble det meldt om flere tilfeller av uvettig bruk av fyrverkeri rundt i landet, både før og under nyttårsaften.

Totalt ti personer fikk øyeskader som følge av årets fyrverkeri, hvorav tre hendelser var alvorlige, ifølge Haukeland universitetssjukehus. Mannen på Stord var en av disse.

I Oslo melder politiet om mange hendelser, men ingen alvorlig skadde.

Hektisk nyttårsaften

– Det har som vanlig en hektisk nyttårsaften, men vi har vært skånet for de mest alvorlige hendelsene, sier operasjonsleder Vidar Pedersen til NTB søndag morgen.

Det har imidlertid vært flere hendelser relatert til uforsvarlig bruk av fyrverkeri i hovedstaden nyttårsaften.

– Fyrverkeri har vært et problem i natt og i går kveld, spesielt i østlige bydeler i Oslo. Det har blitt sendt fyrverkeri langs bakken mot tilfeldig forbipasserende, leiligheter og til og med politiet, sier Pedersen.

– Folk tenker ikke over fare og skadepotensialet om man er uheldig og treffer feil sted, både med tanke på brann og personskade, legger han til.

Som vanlig var natten årets travleste for legevakten i Oslo. Der kom 90 pasienter innom etter midnatt.

Mindre branner – noe slåssing

Operasjonsleder Jørn Repstad i Agder politidistrikt forteller at det har vært mye folk ute, men klokken 4 hadde han ikke fått melding om noen alvorlige hendelser.

– Vi har hatt noen mindre voldshendelser og litt slåssing. Det er godt vær og litt mer folk ute enn i fjor, men natten ser ut til å ha gått bra. Vi har ikke hørt at noen har skadd seg på fyrverkeri, forteller han til NTB,

Sørøst politidistrikt sier de har hatt en travel natt i hele distriktet.

– Mange meldinger om fyrverkeri i forbudssoner og som er sendt opp mot folk. Ingen er meldt skadd som følge av hendelsene, men det har vært flere branner i søppelkasser der fyrverkeri trolig er årsaken.

I Ålesund ble en mann i 40-årene alvorlig skadd i en voldsepisode natt til 1. januar. En annen mann er pågrepet i saken.

– En utenlandsk arbeider er alvorlig skadd og innlagt på Ålesund sykehus, forteller operasjonsleder Borge Amdam i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Bortsett fra denne hendelsen har det vært en grei natt i distriktet, forteller han.

Ørebitt og brann

I Haugesund skal en mann ha bitt av deler av øret til en annen mann inne på et utested i byen.

Vest politidistrikt opplyser om mye uvettig bruk av fyrverkeri gjennom natten, hvor spesielt mange mindreårige har vært involvert. De hadde ingen større alvorlige hendelser, men politiet fikk nok å gjøre i Bergen, hvor festlivet yret.

I Troms politidistrikt forteller operasjonsleder Roy Tore Meyer at natten har vært som en travel helgevakt. Han er godt fornøyd.

– Dette har gått bra. Vi har heller ikke fått meldinger om alvorlige fyrverkeriskader, sier han.

I Finnmark ble hovedbygningen på Skiippagurra camping totalskadd i en brann. Årsaken til brannen er ikke kjent.

Tidligere fredag kveld ble det også avfyrt fyrverkeri inne på Jessheim storsenter. Fire ungdommer på 15 og 16 år er anmeldt etter denne hendelsen skrev Øst politidistrikt på Twitter.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS