I dag har titusener av norske bygg 2G-baserte kommunikasjonsenheter for sine heis- og brannalarmer. Dette kan skape kritiske situasjoner om byggeiere ikke oppgraderer systemene sine.
I dag har titusener av norske bygg 2G-baserte kommunikasjonsenheter for sine heis- og brannalarmer. Dette kan skape kritiske situasjoner om byggeiere ikke oppgraderer systemene sine.

Risikerer å miste alarmoverføringer uten nødvendig oppgradering

I dag har titusener av norske bygg 2G-baserte kommunikasjonsenheter for sine heis- og brannalarmer. Men ved utgangen av 2025 skal 2G-nettet skrus av over hele Norge. Byggeiere som ikke har oppgradert systemene sine til 4G i tide, vil dermed stå uten fungerende brann- og heisalarmoverføring.

Håkon Meland-Tangen er teknisk direktør i AddSecure. Han advarer om at kritisk infrastruktur kan slutte å virke om byggeiere utsetter å oppgradere alarmtilkoblingene sine.

Håkon Meland-Tangen er teknisk direktør i AddSecure
Håkon Meland-Tangen er teknisk direktør i AddSecure

- For det første har nedstengingen av 2G-nettet allerede startet. Det kan gi dårligere stabilitet og kvalitet på alarmtilkoblingene. Stikkprøver fra AddSecure viser at en overraskende stor andel av heisalarmene i Norge allerede ikke fungerer som de skal, sier Meland-Tangen.

- For det andre er det begrenset kapasitet på installatører. Prisene kan dermed stige kraftig når fristen nærmer seg, og de som stiller seg bakerst i køen risikerer å måtte starte 2026 uten fungerende alarmoverføring, forteller han videre.

Ifølge Addsecure må enhetene skiftes ut i et langt høyere tempo enn i dag for at alle skal få oppgradert i tide. Det kan bli dyrt for dem som venter til siste liten.

Kan bli kritisk

- Hva er konsekvensen for de som venter med å oppgradere innen fristen?

- De som ikke har oppgradert sitt utstyr når 2G nettet stenges ned vil oppleve at alarmoverføringen ikke lenger fungerer. Det vil kunne legge begrensninger på hvordan bygget kan brukes fram til utstyret er skiftet ut og overføringen fungerer igjen, sier Meland-Tangen til Brennaktuelt.

- I ytterste konsekvens har en ikke-fungerende alarmoverføring resultert i at personer har sittet fast i heisen uten å få hjelp eller at bygninger har brent ned uten at brannvesenet blir varslet, sier han.

- Har dere noen tall på hvor stor andel av heisalarmene i Norge som ikke fungerer? 

- Nei dessverre. Dette er basert på tilfeldige tester utført av våre ansatte når de bruker heiser i andre sammenhenger. I praksis trykker de alarmknappen og hører om de får svar fra alarmmottak, slik forskriften krever.

I ytterste konsekvens har en ikke-fungerende alarmoverføring resultert i at personer har sittet fast i heisen uten å få hjelp eller at bygninger har brent ned uten at brannvesenet blir varslet.

Håkon Meland-Tangen

Det skal bare virke

- Hva skyldes det at så mange byggeiere ikke har oppgradert systemene sine allerede? Har  informasjonen vært for dårlig?

- De store aktørene med mange alarmsender har startet sine oppgraderingsprosjekter for flere år siden, men gjennomføringen tar tid siden alarmsenderen må byttes av en installatør i hvert enkelt bygg, forklarer Meland Tangen.

- Mange små aktører har ikke detaljert kunnskap om teknologien i sin alarmkommunikasjon. Alarmen er noe som bare skal virke. Vi i Addsecure har informert om det pågående teknologiskiftet i lang tid, både direkte mot vår kunder og gjennom våre partnere.

- Kan det være de dårlig økonomiske tidene/kostnadene ved denne oppgraderingen som hindrer byggeiere å ta tak i dette? 

- Det er det vanskelig for oss å vite noe om. Sett i forhold til de totale driftsutgiftene på et næringsbygg er ikke kostnadene knyttet til oppgradering av alarmkommunikasjon store, avslutter Meland-Tangen.

Powered by Labrador CMS