Stavkirke i Heddal.
Stavkirke i Heddal.

Bekymringsverdig at under halvparten av norske kirker har tyverialarm

Sikringen av kirkebygg har i størst grad rettet seg inn mot brannsikkerhet i kirkene. Årets kirkekontroll viser at 78 prosent av landets kirker har et brannvarslingssystem som er intakt, mens kun 47 prosent av kirkene har tyverialarm. Innbruddet i Fjære kirke er et eksempel på at en tyverialarm også kan medvirke til å forhindre en større brann.

Publisert Sist oppdatert

Kun 47 prosent av landets kirker har tyverialarm. Det skaper bekymring hos arbeidsgiverne i kirkelige virksomheter.

Hvert fjerde år gjennomfører KA (Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter) kirkekontroller, og årets kontroll viser at kun 47 prosent av landets kirker har tyverialarm, skriver Vårt Land.

– Vi synes det er altfor lavt. Sikringen av kirkebygg er en kamp mot budsjettene. Kommunene skal finansiere den, i tillegg til statlige insentiver. Disse har i størst grad rettet seg inn mot brannsikkerhet i kirkene, sier Ingrid Staurheim, fagdirektør i KA.

Kontrollen viser at 78 prosent av landets kirker har et brannvarslingssystem som er intakt. Staurheim påpeker at dette kan ha større konsekvenser. Mannen som tok seg inn i Fjære kirke tente blant annet på to salmebøker, men flammene spredte seg ikke.

– Slik innbrudd og tyveri kan henge nært sammen, henger derfor også varslingssystemene nært sammen. Slik kan brannalarmer også avdekke innbrudd, og innbruddsalarmer kan avdekke branner, slik som skjedde i Sel kirke på Dombås, sier Staurheim.

En mann er siktet for innbrudd og grovt skadeverk etter at han en gang mellom torsdag kveld og fredag morgen 29. oktober, brøt seg inn i Fjære kirke i Grimstad. Det ble gjort omfattende skader inne i kirken, deriblant på en rekke uvurderlige gjenstander fra helt tilbake til 1200-tallet. Mannen sitter nå i varetekt.

Dette er skadene som er avdekket etter innbruddet:

* Døpefonten er veltet slik at den er delt i tre og har truffet en av kirkebenkene.

* Prekestolen er delvis skadd. Noen figurer er løsnet.

* Alterringen er stort sett intakt, men veldig løs.

* Altertavlen er stort sett intakt, men har noen skader i nedre del.

* Steinalteret er stort sett intakt, bortsett fra en knust glassplate og noen knuste steinvaser av nyere dato.

* Teppet i midtgangen er revet opp, og luken ned til krypten er dermed avdekket. Også teppet bak alterringen er revet opp.

* I tillegg er to salmebøker tent på.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS