En ny app gir døve muligheten til å bli hørt i nødsituasjoner

To danske gründere har utviklet en ny app som skal gjøre det lettere for ansatte i den danske nødetaten å kommunisere med tegnspråk. Det er vanskelig å håndtere kritiske situasjoner der en eller flere av de involverte er døve og kommuniserer med tegnspråk, og dette kan bety at nødvendig informasjon ikke samles inn eller formidles til døve i den kritiske situasjonen. Et bursdagsselskap og en brannmann satte fart på utviklingen av appen Sign2Rescue fra det danske selskapet Sign2Me.

Publisert Sist oppdatert

Dette er Sign2Rescue:

 • En app som gjør det enklere for politi, brannvesen og ambulansepersonell å kommunisere med døve.
 • Appen fungerer som et videobibliotek der man kan velge mellom en liste av setninger som er oversatt til tegnspråk via video.
 • Inne i appen kan man velge mellom de forskjellige nødetatene avhengig av hvilken krisesituasjon den døve befinner seg i.
 • Eksempel på setninger kan være: Kan du bevege bena? Sitter du fast? Og ved å vise videoene til den døve kan man få livsviktig informasjon i en nødsituasjon.
 • Sign2Rescue er gratis og er tilgjengelig i App Store og Google Play.

Oppfinnerne og eierne av det danske startupfirmaet Sign2Me består av ingeniør Brian Klindrup og Gabriel Andersen, Cand. Merc.

Det startet med et ønske om å gi døve muligheten til å kommunisere i alle situasjoner, på lik linje med hørende. Og idéen og utviklingen av appen Sign2Me; en app som bruker film og bilder til å oversette tegnspråk til tale, ble en realitet.

- Hvor kom så idéen til en app for nødetater fra?

- Vi ble kontaktet av en brannmann som også var døvetolk. Da han hadde hørt om arbeidet med å utvikle Sign2Me ville han vite om den var ferdig, da han opplevde et behov for å kommunisere med døve i ulike kritiske situasjoner, forteller Brian Klindrup til Brennaktuelt.

Retten til å bli forstått

I dag er det 98 % av verdens befolkning som ikke kan døvespråk. Dette skaper utfordringer spesielt i nødsituasjoner, der politi, brannmannskap eller helsearbeidere ikke mestrer å kommunisere med en døv eller hørselshemmed person, og vice versa.

- Det er ca. 4000 tegnspråkbrukere i Danmark, og nødetatene er derfor i kontakt flere ganger i uken med tegnspråkbrukere som enten trenger hjelp selv eller er sammen med noen som trenger hjelp, forteller initiativtaker Brian Klindrup. Sign2Rescue- appen fungerer slik at brukeren kan velge mellom en rekke forhåndsdefinerte setninger, som deretter vises på tegnspråk på telefonen.

Jeg trodde ikke dette skulle være så vanskelig å lage, men det innså jeg fort at det er

Gründer Brian Klindrup

Forhistorien til Sign2Me

For et par år siden var Klindrup i et fødselsdagsselskap til sin døve nevø. Han hadde problemer med å kommunisere skikkelig med gutten, og gikk derfor inn i Appstore for å finne en app som kunne forenkle kommunikasjonen.

Det ble vanskelig å finne. Derav ble idéen til Sign2Me født.

Brian Klindrup
Brian Klindrup
Gabriel Andersen
Gabriel Andersen

- Jeg trodde ikke dette skulle være så vanskelig å lage, men det innså jeg fort at det er, sier Klindrup med et smil.

Dette er tegnspråk:

 • Tegnspråk er et fullverdig språk med egne grammatiske regler og setningsoppbygning.
 • Språket er utviklet i kommunikasjon mellom mennesker som er døve i Norge.
 • Tegnspråk er et gestuelt – visuelt språk. Det er gestuelt, fordi hendene, ansiktet og kroppen brukes til å uttrykke seg. Det er visuelt, fordi det oppfattes gjennom synet.
 • Ulike land har sine nasjonale tegnspråk.
 • Norsk tegnspråk (NTS) er et minoritetsspråk på linje med andre norske minoritetsspråk.
 • Ifølge Norges Døveforbund er det anslagsvis 16.500 brukere av norsk tegnspråk. Av dem er ca. 5.000 døve.

Kilde: Norges DøveforbundSammen med samarbeidspartner Gabriel Andersen startet arbeidet med å utvikle Sign2Me. Appen er basert på AI (Kunstig intelligens) som til passer seg den enkeltes tegnspråk og tegn, og derfor gjør den til en personlig app.

Slik funger Sign2me

App’en bruker film og bilder til å oversette tegnspråk til tale. Man filmer seg selv mens man bruker tegnspråk, derav blir tegnene fanget opp av telefonens kamera, og ved hjelp av kunstiog intelligens oversettes tegnene til tale som formidles gjennom telefonens høyttaler Appen oversetter også tale til tegnspråk.

- Sign2Me er fortsatt i utviklingsfasen, selv om det allerede ligger versjon i appstore og googelplay, men denne er per nå veldig enkel og langt fra hva vi ønsker av et ferdig produkt, forklarer han videre.

- Sign2Rescue er en midlertidig løsning for beredskapsarbeidere, inntil Sign2Me er tilstrekkelig god, sier han.

- Hvor lenge har dere jobbet med denne appen?

- Sign2Rescue har vi jobbet med i ca 1.5 år der det å lage videoene tok ett år, mens det å lage appen kun tok noen måneder. Hovedmålet vårt er Sign2Me som vi har jobbet med siden 2017, da både Gabriel Andersen og jeg har andre fulltidsjobber ved siden av tar dette arbeidet lengre tid, forklarer Klindrup.

Screenshot av Sign2Rescue-appen.
Screenshot av Sign2Rescue-appen.

Internasjonale planer

- Har dere planer om å videreføre appene til flere land?

- Det vil vi gjerne om vi kan skaffe penger til videre utvikling.

- Appen er relativt billig å lage, rundt 50.000 NOK, siden videoene allerede er ferdige. Slik at kan vi få støtte fra andre land, så gjør vi gjerne det.

- Den danske versjonen har vi betalt for selv, men da app’en ikke generer inntekt så er vi avhengige av støtte fra fond eller forretningspartnere.

- Har dere kunnskap om det finnes det noe lignende i flere land i Europa?

- Nei, vi har ikke funnet noe lignende andre steder.

- Vårt håp og mål er at Sign2Rescue kan skape oppmerksomhet rundt behovet for å kommunisere med døve. Vi synes det er uhørt viktig at beredskabsmannskap også kan kommunisere med døve i krisesituasjoner, poengterer Klindrup.

- Videre ønsker vi oss bistand fra beredskapsetatene til å definere hvilke flere eller andre setninger som kan være relevant å ha i appen. Så langt har vi tatt kontakt med både politi, ambulansetjenesten og brannvesenet, men har dessverre ikke fått noen feedback fra disse. Bortsett fra den årvåkne brannmannen som i utgangspunktet tok kontakt med oss.

- Hvis et er noen der ute som ønsker å hjelpe oss med å finansier det videre arbeidet med app’en så er vi mer enn villige til å ta i mot, avslutter Klindrup.

Da vi i Brennaktuelt tok kontakt med Norges Døveforbund med spørsmål om hva de tenker om en slik app, så takker de for tipset, og de vil gjerne undersøke nærmere rundt hva de kan gjøre med dette fremover.

Powered by Labrador CMS