Denne knappen i bilen kan redde liv

Alle nye biler er utstyrt med en SOS-knapp som kobler deg direkte til nødetatenes alarmsentral. - Ved en alvorlig ulykke vil bilen selv ringe og varsle, og angi nøyaktig hvor ulykken har skjedd, sier Marianne Søhagen, trafikkfaglig rådgiver i NAF.

Publisert Sist oppdatert

Fakta om SOS-knappen (eCall):

  • Finnes i alle nye biler etter 2018
  • Ved en ulykke går det et automatisk varsel til nødetatene som gir nøyaktig angivelse av stedet ulykken har skjedd
  • Du blir koblet opp til nærmeste 110-sentral og kan kommunisere med operatør uten mobiltelefon
  • Som oftest plassert ved innvendig speil, i midten opp mot taket
  • Kan brukes hvis du er først på et ulykkessted, blir vitne til en ulykke eller selv trenger medisinsk hjelp.

Automatiske SOS-systemer kan redusere nødetatenes responstid på bilulykker med så mye som 50 % og redde hundrevis av liv hvert år.

eCall-systemene ble fra 31. mars 2018 montert på alle nye person- og varebiler i henhold til regler vedtatt av EU-parlamentet. eCall bruker nødanropsteknologi for å tilkalle assistanse automatisk ved alvorlige trafikkulykker. Systemet lokaliserer kollisjonsstedet med GPS-nøyaktighet, slik at nødetatene kan komme raskere til stedet.

- Det er viktig å være klar over datoen 31. mars 2018. Den datoen betyr ikke at alle biler registrert etter 31. mars 2018 har eCall, sier Nils Sødal, Senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, til Brennaktuelt.

- Det gjelder biler som har ny typegodkjenning etter denne datoen. I praksis betyr det at en 2020-modell som har en typegodkjenning fra januar 2018 ikke har krav til å ha eCall.

60 minutter

Forskning viser at krasjofre som får behandling innen de første 60 minuttene etter en større hendelse har opptil 50 % høyere sjanse for å overleve.

- Rask hjelp kan være avgjørende ved en ulykke, og bilen vil varsle selv ved en større hendelse. Du kan også bruke knappen dersom du kommer først til et ulykkessted eller blir vitne til en alvorlig ulykke, sier Marianne Søhagen som er trafikkfaglig rådgiver i NAF.

SOS- knappen er som oftest plassert i taket ved det innvendige speilet, midt mellom forsetet og passasjersetet. Slik kan den nås fra begge plassene. Knappen, (eCall), vil koble deg opp til nærmeste 110-sentral, noe som gjør at hjelpen kommer fortere dersom ulykken er ute.

Kan brukes i utlandet

Mikrofoner i bilen gjør at du kan snakke med operatør på alarmsentralen uten å bruke mobiltelefonen. Knappen vil virke uansett, og du kan også bruke den i EU-land.

- Det er en god forsikring å ha i bilen, også dersom du selv skulle få et illebefinnende og ikke klare å varsle. SOS-knappen kan være med å redde liv, og det er viktig at du sjekker hvor den er plassert i bilen du kjører, sier Søhagen.

- Er dette noe som er mulig å installere i biler som er eldre enn 2018-modell?

- Det er mulig å ettermontere, men det er nok ikke et helt fullverdig system som et fullintegrert system fra fabrikken, sier Nils Sødal, til Brennaktuelt.

- Man kjøper gjerne en dongel (kobles til bilens OBD-inngang) eller en 12Volts-overgang, som bruker mobiltelefonen til å kommunisere med, forklarer Sødal.

- Men det er ut fra det jeg kjenner til lite utbredt i Norge.

- Har dere noen konkrete eksempler på der denne knappen har bidratt til å redde liv?

- Nei, det har vi dessverre ikke, avslutter Sødal.

Kilder: NTB, fleeteurope.com

Powered by Labrador CMS