Libanon har fått rapport fra Frankrike om Beirut-eksplosjonen

Libanesiske rettsmyndigheter sier landet har mottatt en foreløpig rapport fra Frankrike om fjorårets katastrofale eksplosjon i Beirut. Dette er en av de kraftigste menneskeskapte eksplosjonene gjennom tidene bortsett fra atombomber, og mer enn 200 personer omkom, og over 6500 ble skadet.

Publisert Sist oppdatert

Eksplosjonen på havna i Beirut i 4. august 2020, var en av de største gjennom tidene. Ifølge Wikipedia har de libanesiske myndighetene sin etterforskning avslørt at det var lagret rundt 2750 tonn ammoniumnitrat på havna i Beirut. Dette tilsvarer sprengkraften i 1100 tonn TNT, og førte til at også store områder rundt havna ble ødelagt. Ammoniumnitrat er et svært eksplosivt materiale som blir brukt i gjødsel.

Men den hele historien om hva som egentlig skjedde vært usikker, og håpet er at rapporten fra Frankrike kan gi en del svar. Nesten ti måneder etter eksplosjonen er det fortsatt ukjent hva eksakt som startet brannen i lageret, som igjen førte til eksplosjonen.

Eksplosjonen skyldes mest sannsynlig usikker lagring av et enorme mengder ammoniumnitrat i en av havnens hangarer. Dette var en forsendelse som skulle forlate havnen få dager etter at den ble sendt dit, men som endte opp med å være lagret i seks år.

Dager etter at eksplosjonen fant sted, dro franske rettsmedisinske eksperter til Beirut for å bidra i etterforskningen. De har nå sendt over sin rapport. Rettsmyndighetene i Libanon sier at den foreløpige rapporten er nyttig i den fortsatt pågående etterforskningen.

Men foreløpig ønsker ikke de Libanesiske myndighetene å uttale seg om detaljene i rapporten.

Tidligere denne måneden ba dommeren som etterforsket eksplosjonen, Tarek Bitar, at land med satellitter stasjonert over Libanon, skulle gi myndighetene bilder tatt før og etter eksplosjonen, som kan hjelpe i etterforskningen.

Kilde: NTB

Store områder rundt havnen, ble også rammet av eksplosjonen.
Store områder rundt havnen, ble også rammet av eksplosjonen.
Powered by Labrador CMS