Fire dager i full fyr i Teslas største batteriprosjekt

Fredag 30. juli startet en stor brann i et 13 tonns Tesla litiumbatteri på en fabrikk i Moorabool i Australia. 150 brannkonstabler og 30 utrykningskjøretøy rykket ut til brannstedet, og brannen er nå etter fem dager endelig fullstendig død. Planen var at batteripakken skulle være klart senere i år, og bli Teslas største batteri på den sørlige halvkule.

Publisert

Whichcar.com.au melder i dag at brannen som startet i det 13 tonns Tesla litiumbatteriet i Moorabool, nær Geelong endelig er bekreftet fullstendig slukket. Brannmyndigheten i fylket sier at det ikke lenger er tegn til brann i Tesla-batteriets beholder.

Den 13 tonns batteripakken er Teslas største batteriprosjekt i Australia, og skulle være det største batteriet på den sørlige halvkule. Batteriet var forventet å være klart senere i år, og er en del av en stor lagringsinstallasjon som ble bygget av den franske Neoen SA i delstaten Victoria i Australia. Tesla Megapack –batteriet er en nyutvikling der målet er å skape et batteri som kan kobles sammen med andre, for å danne store lagringsanlegg som kan holde på vind- og solenergi for senere bruk.

Det ble meldt om brannen fredag 30. juli da det brøt ut brann under testing av det enorme litiumbatteriet og brannen spredte seg raskt til et tilstøtende batteri. Mer enn 150 personer fra Fire Rescue Victoria og Country Fire Authority (CFA) rykket ut til brannstedet.

Brannen fortsatte hele helgen og inn i sin fjerde dag, før det ble varslet om full kontroll like etter klokken 15.00 mandag 2. august. Oppdateringen fra CFA mandag ettermiddag var at et mindre antall brannmenn og brannbiler fra CFA ville forbli på stedet i 24 timer som en forholdsregel i tilfelle oppblomstring av brannen. De skulle da fortsette å ta termiske temperaturmålinger i to timer for å overvåke skadestedet, og etter en nøye overvåkning døde brannen helt ut i dag morges.

Ville forlenget prosessen

CFAs assisterende brannoffiser Ian Beswicke, presiserte tidligere at hvis brannkorpset skulle prøvd å avkjøle brannen, ville dette bare ha forlenget prosessen.

- Slike branner er vanskelige å bekjempe fordi du ikke kan spyle vann på batteripakkene, sa han. Den anbefalte prosessen er at du kjøler ned alt rundt, slik at ilden ikke kan spre seg og du lar det brenne ut av seg selv, sa han.

Underveis i prosessen fikk brannmannskapet råd fra eksperter, inkludert Tesla, batteriets utviklere og UGL, som er de som installerer batteripakkene.

Videre undersøkelser

Undersøkelser av hvordan brannen startet er allerede i gang og noen av de som har begynt å jobbe med saken er Energy Safe Victoria, WorkSafe, politiet og CFA.

300 MW batteriprosjektet blir produsert av den franske fornybare energigiganten Neoen og ble registrert hos energimarkedsoperatøren 28. juli.

Administrerende direktør i Neoen Australia, Louis de Sambucy, sa til nyhetsbyrået Australian Associated Press (AAP) at "fysiske inspeksjoner og undersøkelser nå er i gang".

CFA -hendelseskontroller Ian Beswicke forklarer at brannen har vært spesielt utfordrende på grunn av kompleksiteten til batteristedet.

- Vår oppfatning er at dette er den første brannen i en megabatteripakke som har skjedd i hele verden, sa han.

En talskvinne i regjeringen har uttalt at den videre etterforskningen vil omfatte undersøkelser av årsaken til brannen, hvordan den startet og å sikre at stedet er trygt som arbeidsplass fremover.

Neoen Australia sa at det ikke var noen skader på arbeidere og bekreftet at hendelsen ikke får påvirkning på strømforsyningen.

Kilder: ABC News

Teslarati.com

Whichcar.com.au

Powered by Labrador CMS