Slik blir Sentrum brannstasjon seende ut (Illustrasjon: Gottlieb Paludan Architects).
Slik blir Sentrum brannstasjon seende ut (Illustrasjon: Gottlieb Paludan Architects).

Glød blir Sentrum brannstasjon i Bjørvika

I går ble det offentliggjort hvem som stakk av med seieren i arkitektkonkurransen om den nye Sentrum brannstasjon i Bjørvika. Det var Glød som vant. Bidraget er designet av Gottlieb Paludan Architects. Brannsjefen i Oslo er svært fornøyd med hvordan Glød ivaretar de behov brannvesenet har for daglig drift, samtidig som det blir et stilig bygg å se på - og som passer godt inn i Bjørvika.

Publisert Sist oppdatert

I og med at den nye brannstasjonen skal ligge rett ved siden av Havnelageret sentralt i Bjørvika, var det så mange som 100 bidrag som var sendt inn i konkurransen.

Fem stykker har sittet i juryen; to fra Omsorgsbygg som er byggherre, to arkitekter og brannsjef i Oslo, Jon Myroldhaug.

(Illustrasjon: Gottlieb Paludan Arcitects).
(Illustrasjon: Gottlieb Paludan Arcitects).

Juryen har ikke hatt så mange uker til å bestemme seg. Men ifølge Jon Myroldhaug, så var ikke valget så veldig vanskelig.

- Vi er veldig fornøyde med løsningen Glød. Det var det bidraget som på best mulig måte hadde løst de behovene vi har for blant annet ren og skitten sone og muligheter for å rykke ut raskt. Det var mange spennende bidrag som kom inn, men ikke alle hadde fanget opp våre behov på en så god måte som Glød, sa Jon Myroldhaug som er brannsjef i Oslo brann- og redningsetat.

Jon Myroldhaug (foto: Synnøve Haram).
Jon Myroldhaug (foto: Synnøve Haram).

Han syns det har vært en spennende og interessant jobb å velge ut blant alle de 100 innsendte bidragene.

Vrient å finne tomt

Arbeidet med å finne egnet tomt var heller ikke like enkelt.

- Vi hadde en del krav som måtte oppfylles. Blant annet at det skulle ligge i sentrum og være nært en stor ferdselsåre, slik at vi raskt kan rykke ut når brannalarmen går, sa han.

Utrykningstiden i Oslo sentrum er 60 sekunder på dagtid og 90 sekunder på natten.

- Sentrum brannstasjon skal være en arbeidsplass for dem som skal jobbe der. Men det skal være litt «hjemme» også i og med at det er døgnkontinuerlig drift på stasjonen, sa Myroldhaug.

Han sa at stasjonen også skal være en attraksjon i området, og at de kommer til å være tett på befolkningen.

Ny æra for arkitekten

Også i pristildelingen ble det trukket frem at bygget på en svært god måte kombinerer byggets funksjon både for brannvesenet og for byens borgere.

At Glød på en god måte har kombinert stilig design med brukervennlighet for brannvesenet har nok å gjøre med at Gottlieb Paludan Architects tidligere har designet mye for industri og næringsliv hvor bruk har stått i høysetet. De har også utformet togstasjonene på Skøyen i Oslo og Holmestrand i Vestfold og Telemark fylke.

- At vi nå vinner denne konkurransen for et så viktig prosjekt midt i Bjørvika innleder en ny fase for oss. Hittil har vi jobbet mest med prosjekter innenfor industri og næringsliv som ikke er så godt synlige i terrenget som dette blir, sa påtroppende leder av Gottlieb Paludan Architects i Oslo og Trondheim, Harald Martin Gjøvaag.

Harald Martin Gjøvaag (foto: Synnøve Haram).
Harald Martin Gjøvaag (foto: Synnøve Haram).

Flytte inn i 2023

Byggearbeidet skal starte i løpet av 2021, og Sentrum brannstasjon skal være innflytningsklar i 2023.

- Selv om mye allerede er løst når det gjelder de store tingene i bygget, så er det likevel en jobb å gjøre for oss i brannvesenet for å få alle detaljer på plass. Det begynner vi med nå, sier Jon Myroldhaug.

Han jobber også med byggingen av ny hovedbrannstasjon på Bryn som skal være klart til innflytting i 2024. Brannvesenet må være ute fra Arne Garborgs plass i sentrum i 2023, så det blir en overgangsfase hvor de ansatte skal fordeles på forskjellige lokasjoner til de to nye brannstasjonene er klare.

Sentrum brannstasjon skal kun være en lokal brannstasjon. Ledelsen i brann- og redningsetaten skal jobbe fra Bryn brannstasjon.

(Illustrasjon: Gottlieb Paludan Architects).
(Illustrasjon: Gottlieb Paludan Architects).
Powered by Labrador CMS