Dette 200 meter lange skipet; Felicity Ace, tok fyr 170 kilometer fra Azorene onsdag 16. februar.
Dette 200 meter lange skipet; Felicity Ace, tok fyr 170 kilometer fra Azorene onsdag 16. februar.

Elbilbatterier årsak til at skipet fortsatt brenner

Bergingsmannskapet som nå jobber på Felicity Ace, lasteskipet som fortsatt står i brann i Atlanterhavet, sier at batterier til elektriske kjøretøy er en del av grunnen til at det fortsatt brenner etter flere dager. Dette gjør slokkearbeidet på det 200 meter lange skipet ytterligere vanskelig og det er fortsatt usikkert når de får kontroll over brannen.

Publisert Sist oppdatert

Det 200 meter lange skipet Felicity Ace tok fyr onsdag 16. februar, da det var på vei fra Emden i Tyskland til Danville i Rhode Island i USA med rundt 4000 nye biler fra Volkswagen-konsernet. Skipet inneholder både Audier, Bentleyer, Lamborghinier og 1.100 Porscher som var beregnet på det amerikanske markedet.

Brannen brøt ut på et av bildekkene og spredte seg raskt fra baug til akterenden. På grunn av de høye temperaturene har skipssiden smeltet enkelte steder, og skipet har fått slagside. Slagsiden har gjort at det ikke kan brukes store mengder vann i slukkingen, samt at det er fare for at vannet kan skylle giftige stoffer ut i sjøen.

Alle de 22 besetningsmedlemmene ble reddet ut av det brennende skipet med helikopter, og skipet ble liggende i drift og brenner fortsatt etter seks dager. Det kom tidlig meldinger om at skipet skulle taues til Azorene, men skipet er for stort for havnen i Horta.

- Skipet vil sannsynligvis bli slept tilbake til Europa eller Bahamas, sier kaptein Joao Mendes Cabecas fra Port of Horta, til Reuters.

Wall Street Journal melder at brannslokkingsmannskaper og bergingsteam som nå jobber på det brennende skipet sier at det er batterier til elektriske kjøretøy som er en del av grunnen til at det fortsatt brenner etter flere dager.

Avisen har snakket med en talsperson for bergingsmannskapet som bekreftet at «en del av brannen er batteriene i elektriske kjøretøy om bord som fortsatt brenner».

I følge portugisiske marinetjenestemenn og bergingsarbeidere som har sett en fartøyseddel, "Er det klart at mange av bilene om bord er elektriske kjøretøy", sier de.

Foreløpig er det ingen som vet hva som har forårsaket brannen.

Høy risiko og høy kostnad

Uansett hva som forårsaket brannen, har de typene roll-on-roll-off (RORO) ferger som kan frakte tusenvis av biler på en gang, høy risiko for full overtenning når en brann starter om bord.

- For å lette transport av biler er ikke de indre rommene delt inn i separate seksjoner som andre lasteskip," sa Rahul Khanna, global sjef for marin risikorådgivning hos Allianz Global Corporate & Specialty, til Reinsurance News.

- Mangelen på interne skott kan ha en negativ innvirkning på brannsikkerheten og en liten brann på ett kjøretøy eller batteri kan komme ut av kontroll veldig raskt. Kjøretøyene er ikke lett tilgjengelige når lasting er fullført, sier han.

Programvareselskapet Skytek ga i går ut en kort rapport som hevder den estimerte markedsverdien til Felicity Ace er 24,5 millioner dollar, mens den totale verdien av de 3965 kjøretøyene kan være over 500 millioner dollar, skriver caranddriver.com.

Powered by Labrador CMS