Ildspåsettelsen skjedde på en tredør utvendig, og røyken sivet inn i katedralen.
Ildspåsettelsen skjedde på en tredør utvendig, og røyken sivet inn i katedralen.

Nidarosdomen: Ny teknologi varslet lynraskt om branntilløpet

Tirsdag kveld i forrige uke meldte mediene om at en person hadde forsøkt å tenne på Nidarosdomen i Trondheim. Raskt gikk tankene til det som skjedde i Notre Dame i Paris i april 2019. Men denne kvelden var det Autronica sine nye røykdetektorer (kalt protektorer) av typen AutroGuard som på få sekunder varslet 110-sentralen om branntilløpet i tredøren på vestsiden av kirken. Brannvesenet var raskt på plass, og fikk slokket flammene.

Publisert Sist oppdatert

Nidarosdomen er fra år 1070. Innvendig er katedralen sikret med Autronicas branndeteksjonssystemer. Flere av de historiske bygningene rundt katedralen er også sikret med Autronicas utvendige fasadedeteksjonsløsning.

Denne tirsdagskvelden var det altså AutroGard-protektorene som er montert innvendig i katedralen som varslet om branntilløpet. Teknologien i disse er helt ny, og Nidarosdomen er den første bygningen som Autronica tester den i.

Autronica sier til Brennaktuelt.no at det som skiller AutroGuard fra forgjengerne er den totale funksjonaliteten. Trippel redundans og ekstrem sensordynamikk gir raskere og mer presis deteksjon, og sørger for at unødige alarmer er så og si ikke-eksisterende. Dette, samt fleksible sensitivitetsinnstillinger, gjør også at den kan skreddersys til ulike miljøer basert på utfordringene den skal stå i. Den optimaliserte tilpasningen for Nidarosdomen ble helt klart avgjørende for at røyken ble detektert på sekunder, sier kilder i Autronica.

Brannen ble altså påsatt utvendig nederst på en tredør i katedralen. Kort tid etter ildspåsettelsen alarmerte AutroGuard 110-sentralen direkte om hendelsen. Brannvesenet var raskt på plass, og fikk slokket brannen før den rakk å gjøre stor skade på bygningen.

Rask deteksjon viktig

Jan Tøndelstrand er sikkerhetssjef i avdelingen som har ansvaret for bygging og vedlikehold i Nidarosdomen. Han er imponert over hvor raskt AutroGuard varslet 110-sentralen. Han er også veldig glad for det ikke gikk lang tid før brannvesenet var på plass for å slokke brannen, og lufte ut røyken. Selv om brannen var liten, så hadde røyken nådd inn i kirken hvor da to AutroGuard-protektorer umiddelbart slo alarm.

- Rask deteksjon er suksesskriteriet for å beskytte katedralen, og jeg er veldig glad for at brannen ble varslet så raskt som den ble, sier Tøndelstrand i en nyhetssak på Autronica sine nettsider.

Autronicas serviceingeniør, Lars Hammer er også fornøyd med å se et så godt resultat av mange års utviklingsarbeid.

- Selvfølgelig skulle vi ønske at brannalarmen i katedralen aldri ble satt på prøve. Men når det nå skjedde, så er vi stolte av å se at alt det arbeidet vi har lagt ned i å utvikle en god sikkerhetsløsning viser seg å være så nyttig. Vi har allerede erstattet detektoren som slo ut, og vårt tekniske team studerer utstyret for å se om det er noe vi kan lære av denne hendelsen som gjør at systemet vårt blir enda mer sikkert i fremtiden, sier Hammer.

Utendørs beskyttelse

I tillegg til å beskytte innsiden av bygninger med protektorer, har Autronica også løsninger for utvendig fasadesikring. Dette gir rask brannvarsling enten som følge av påsatt brann eller andre hendelser som skjer på utsiden av bygg. Denne teknikken er montert på flere bygninger i nærheten av katedralen. Den er særlig egnet for trefasader.

Fasadesikring innebærer at en flammedetektor er plassert rett på fasaden, og slår alarm om den avdekker flammetilløp. Denne «ser» flammene, og venter ikke til selve deteksjonen. Autronica sier at denne løsningen blitt populær å bruke på historiske bygninger som kirker og museer, og på andre bygninger hvor påsatt brann er et økende problem.

Kilde og mer informasjon:

https://www.autronicafire.com/en/press-and-marketing/news/news-article/autroguard_prevented_a_fire_in_the_nidaros_cathedral.html

Powered by Labrador CMS