Det brant kraftig under brannen i et batterilager i Karlskoga natt til i dag.
Det brant kraftig under brannen i et batterilager i Karlskoga natt til i dag.

Kraftig brann og eksplosjoner i batterilager i Sverige i natt

Det brøt ut brann inne i et avfalls- og gjenvinningsanlegg i Karlskoga i Sverige natt til mandag. I forbindelse med brannen ble det hørt smell i nærområdet, og det ble sendt ut varsling til publikum om en alvorlig hendelse som følge av den kraftige røykutviklingen fra brannen.

Publisert

Alarmen om brannen kom inn til SOS Alarm klokken 01.24, da det ble hørt flere eksplosjoner fra et batterielager på Botorps industriområde, vest for Karlskoga. Etter de første opplysningene fra Bergslagen redningsregion skal det ha vært en relativt omfattende brann med sterk røykutvikling.

En VMA ble utstedt umiddelbart. VMA, står for "Viktig kommunikasjon til publikum", og er et varslingssystem som i Sverige brukes ved ulykker, alvorlige hendelser og forstyrrelser i viktige samfunnsfunksjoner.

Redningslederen oppfordret da alle i området til å gå innendørs og lukke dører, vinduer og ventilasjon.

- Dette er giftrøyk, forklarte Marko Heikkinen som er operasjonsleder ved Bergslagens redningstjeneste, til Nya Kristineshamns-Posten.

– Publikum oppfordres til å holde seg innendørs. Det er giftrøyk og det er ikke en behagelig røyk å puste inn. Føler du ubehag bør du kontakte helsevesenet umiddelbart, sier han.

Faren over

Politiet kom også til stedet med flere patruljebiler i natt. I utgangspunktet måtte de bistå redningstjenesten med blant annet sperringer.

– Folk har hørt smell i forbindelse med brannen, og vi har fått noen oppringninger fra publikum, sier Ola Olsson, vakthavende ved politiet i region Bergslagen.

Klokken 04.00 meldte redningstjenesten at situasjonen hadde stabilisert seg og en drøy time senere kunne aksjonen trappes noe ned. Like etter klokken 06.00 var to enheter igjen på stedet, ifølge operasjonslederen, og de fikk da hjelp av en hjullaster som flyttet nærliggende batterier vekk fra brannen.

Klokken 07.23 meldte SOS Alarm at faren ble ansett for å være over, og at restriksjonene rundt VMA var opphørt. Det var redningsmannskap fra Karlskoga, Degerfors, Kristinehamn og Vintrosa som jobbet med slokking og brannbegrensning.

Heikkinen sa i morges at brannvesenet kun overvåker brannen for øyeblikket og gjør ikke lenger aktiv slukningsarbeid.

– Vi ønsker ikke slokkevann i bakken eller i noen vassdrag fordi det dreier seg om litiumbatterier. Det er veldig giftig, sier han.

Heikkinen sier de foreløpig ikke vet noe om hvordan brannen har oppstått, men at batteriene skal ha vært oppbevart i noen store poser.

Daniel Brandberg, insatsledare Bergslagens räddningstjänst, sier til SVT at det fortsatt brenner og at de vil ha innsatsstyrker på stedet ut dagen.

Generell uaktsomhet

Politiet opplyser at det er opprettet en etterforskning som i første omgang dreier seg om generell uaktsomhet. Politiet vil også gjennomføre åstedsundersøkelse så raskt som mulig i løpet av dagen i dag.

– Vi vil sperre av når redningstjenesten er ferdig med etterslukking av brannen, og så må vi undersøke når stedet er avkjølt, sier vaktleder Ola Olsson.

– Brannen kan rett og slett brenne ut og det ryker ikke så mye lenger, opplyser respondenten til alarmsentralen ved Bergslagens Räddningstjänst.

Politiet skriver på sine hjemmesider at det ikke finnes noen opplysninger om personskade i forbindelse med brannen.

Kilder. SVT, nkp.se

Powered by Labrador CMS