Illustrasjonsfoto av brannmannskap på oppdrag.
Illustrasjonsfoto av brannmannskap på oppdrag.

Franzefoss får 700.000 kroner i bot etter brann

For to år siden brant gjenvinnings­anlegget til Franzefoss på Eide i Øygarden. Nå har Franzefoss fått en bot.

Publisert

Det var 2. desember 2021 at det brøt ut en kraftig brann i boreslam, olje og kjemikalier på anlegget. Bygget ble totalskadd, men ingen personer kom til skade.

Brannen startet i et lagerbasseng for borkaks og spredte seg raskt til den store hallen som huser det termiske prosessanlegget. Her skilles slammet fra Norsjøen i fraksjonene olje, sand/grus og vann, og oljefraksjonen kan nyttiggjøres som annen spillolje.

Daglig leder Ståle Nistov i Franzefoss Gjenvinning reiste straks til anlegget da meldingen om brannen kom. Han sier til Kretsløpet at skadene er mindre enn de først fryktet. – Halve hallen er uskadd og det er heldigvis den delen der det meste av prosessutstyret og kontrollfunksjonene ligger. Dette ser ut til å være intakt, sier han. Nistov sier at det er altfor tidlig å si når anlegget kan åpnes igjen og hvor store materielle skader det dreier seg om. – Foreløpig er dette et skadested der politiet gjør sine undersøkelser. Vi iverksetter også en intern gransking for å komme til bunns i årsaken, sier han.

Nå mener politiet at Franzefoss har brutt forurensningsloven på to punkter, samt arbeidsmiljøloven og brann- og eksplosjonsvernloven. Det kommer fram i et ferskt forelegg på 700.000 kroner, skriver Bergens Tidende.

Brannen startet fordi det ble brukt vinkelsliper til vedlikeholds­arbeid ved et stort mottaksbasseng for farlig avfall. Brannen startet da gnister kom i kontakt med innholdet i mottaksbassenget.

Franzefoss har godtatt boten.

Powered by Labrador CMS