Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde.

Dyr kan få psykiske skader etter fjøsbrann

Brannen i et fjøs på Byrkjelo sist uke huset 230 dyr, men kun 50 av de overlevde den voldsomme brannen. Enkelte av disse ble så skadet at de måtte avlives. Dyr som overlever en fjøsbrann kan få så store traumer at de ikke kan melkes eller tåler kontakt med mennesker og dermed må avlives. Flere dyr som reddes ut fra fjøsbranner sliter med så alvorlige traumer at de må avlives i ettertid. Nå har en veterinær laget en kriseveileder til hjelp for andre veterinærer.

Publisert

Godt over 100 dyr mistet livet i en fjøsbrann på Byrkjelo i Gloppen kommune fredag kveld. Til sammen var det rundt 230 kyr, okser og kalver i fjøset da det begynte å brenne, og rundt 50 dyr ble reddet ut av fjøset før flammene tok overhånd. Tidligere i høst brant 500 griser inne i et fjøs på Jæren.

Nå har en veterinær laget en kriseveileder til hjelp for andre veterinærer om hvordan man kan hjelpe dyr etter fjøsbranner, melder NRK.

Veterinær Maylene Johansen har selv erfaring fra en kraftig fjøsbrann i Steigen for fire år siden.

– Rundt halvparten av dyrene hadde store psykiske plager etter å ha blitt reddet ut. Noen lot seg ikke melke, fikk panikk for berøring og håndtering av jur, eller taklet ikke at mennesker kom nær dem, sier hun.

Flere av dyrene måtte senere avlives på grunn av disse belastningene.

Nå har Johansen laget en kriseveileder som hun håper kan hjelpe andre veterinærer.

– Å ha en prosedyre å forholde seg til er helt avgjørende for å redde liv, sier hun.

Etter mange store husdyrbranner på starten av 2000-tallet gikk antallet ned etter at landbruket tok grep. I fjor ble det registrert totalt 123 branner i driftsbygninger, det laveste antall noen gang. I tre av disse gikk det dyreliv tapt.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS