Nødetatene rykker ut til en brann på Kirkebygden skole torsdag ettermiddag. Skadeomfanget var meget omfattende.
Nødetatene rykker ut til en brann på Kirkebygden skole torsdag ettermiddag. Skadeomfanget var meget omfattende.

Tre tragiske branner på under ett døgn

På ett døgn var det svært hektisk for brannmannskap flere steder i landet. Tre tragiske branner har resultert i en nedbrent skole i Våler kommune, store skader i et historisk trehus i Levanger, samt at uerstattelige museumsgjenstander gikk tapt i en lagerbygning som brant ned til grunnen i Egge.

Publisert Sist oppdatert

Rundt kl. 12.30 torsdag 8. april, meldte NTB at det begynte å brenne i et historisk trehus midt i Levanger sentrum på formiddagen. Én person ble hentet ut av huset og var heldigvis uskadd. Brannen i Håkon den godes gate ble meldt klokka 10.52, og brannvesenet i Levanger var raskt på plass for å starte slukkingsarbeidet. Brannvesenet fikk kontroll over brannen ganske raskt.

Trehusbygningen som begynte å brenne blir kalt Stallen, og består av flere leiligheter. Det er Levanger kommune som leier ut leilighetene, og tre av dem med tre beboere ble rammet av brannen. Bygningene rundt bygget ble raskt sikret, og la lokk på spredningsfaren. To av leieboerne var hjemme da brannen startet, mens den tredje var bortreist, og heldigvis kom ingen til skade.

Det var mye røyk og synlige flammer, ifølge politiet, som opplyste om at alle de tre leilighetene fikk store skader som følge av brannen.

- Bygget er ubeboelig, og det er usikkert om det er mulig å redde det historiske i bygningen, sa brannvesenets innsatsleder, Terje Rennan.

En mann er allerede arrestert

En mann i 30-årene ble kort tid etter at brannen startet pågrepet og siktet for å stå bak brannen.

– Det var vitneopplysninger som gjorde at vi ville snakke nærmere med mannen, sier politiets etterforskningsleder, Hilde Mari Musum til nrk.no

- Han oppholdt seg i nærheten av brannstedet da vi fikk kontakt med ham, og han ble etter hvert arrestert. Mannen vil bli avhørt om brannen enten torsdag kveld, eller fredag morgen, sa etterforskningslederen til NRK.

Politiet kunne opplyse om at mannen også var tiltalt for brannstiftelse i Levanger for et par år siden, men ble frifunnet for dette i tingretten i 2020.

Kjempetrist

Byantikvar Tove Nordgaard i Levanger er kjempetrist etter brannen som nå har rammet byen.

Til NRK sier hun at hun er glad for at beboerne er reddet. Stallen fra 1900 var jo en veldig viktig del av trehusbyen Levanger, som er fredet i sin helhet.

- Bakgårdene er noe vi ønsker å bevare fordi de forteller noe om de som levde og virket her fra byen ble etablert, sier Nordgaard videre.

– Dette er dramatisk, og vi har en stor utfordring med den gamle bebyggelsen og brannsikring. Byggene står tett, og det er ofte ikke brannmurer mellom husene. Mange av dem er også bygd om, og branner kan spre seg fort når de ligger så tett. Vi satser mye på brannsikring i Levanger, og vi ser nå hvor viktig dette arbeidet er, sa byantikvaren.

Hun forteller at bakgårdene har en stor kulturhistorisk verdi, og de er viktige for å gjenskape atmosfæren i byen som ble bygd opp etter bybrannen i 1897.

Brann på skole i Våler

NTB kunne melde om enda en brann på denne torsdagen, denne gangen på Kirkebygden skole i Våler. Like etter klokken 16 rykket nødetatene ut til brannen. Brannvesenet slet med å få kontroll over brannen, og flere måtte evakueres.

Operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt sa til NTB i 18.15-tiden, at situasjonen var bekymringsfull og at de da ikke hadde kontroll. Barnehagen nordvest for brannstedet ble evakuert i tilfelle vinden skulle dreie.

Kommunedirektør Ivar Nævra i Våler sa til NRK, at mesteparten av skolen kunne gå med i brannen.

– Sånn det ser ut nå går nok hele skolen. De konsentrerer seg om å redde det som reddes kan, men det meste ser ut til å gå ned, sa Nævra.

Skolen som brant var i utgangspunktet stengt, men vaksinasjonssenteret i kommunen ligger rett ved siden av brannen. Vinden skapte mye problemer i brannslukkingsarbeidet. En del av kapasiteten til brannvesenet ble å holde temperaturen nede i nærheten av skogen nær bygget, og vegetasjonen i området.

Fikk kontroll på brannen

Like før klokken 21 torsdag kveld meldte Øst politidistrikt at brannvesenet hadde kontroll på brannen og at de nærmet seg en fase med etterslukking. Marstad sa da at det var snakk om en utvendig brann i en vegg.

– Skadeomfanget er dessverre meget omfattende. Gymsalen og administrasjonsbygget står fortsatt, men bygningskroppen som inneholdt klasserom, er brent ned. Brannvesenet vil jobbe på stedet gjennom natten, skrev Øst politidistrikt på Twitter.

Museumslager brant ned til grunnen

NTB meldte klokken 04.30 natt til fredag 9. april at en lagerbygning som inneholdt gjenstander og landbruksutstyr tilhørende Egge museum ble totalskadd i en brann i Steinkjer.

Politiet fikk melding om brannen klokken 01.40 om natten.

– Da vi kom fram kort tid etter, sto flammene opp gjennom taket. Det var full overtenning. Brannmannskapene måtte konsentrere seg om å hindre spredning til andre bygninger. Det klarte de, forteller operasjonsleder Kirsten Bergstrøm i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Bygningen var utleid til Egge Museum. Politiet opplyser til Trønder-Avisa at det ble lagret landbruksutstyr og gamle traktorer i bygningen. Det meste eller alt er tapt, og lagerbygningen er helt ødelagt.

Brannvesenet rykket ut med alt tilgjengelig mannskap, men selve lagerbygningen kunne ikke reddes. Brannmannskapene startet etterslokking på stedet klokken 03.34.

– Dette er fryktelig trist, og vi jobber nå med å skaffe oss en oversikt, sier avdelingssjef ved Egge Museum, Ingvild Kjøraas til NRK fredag morgen.

Hun sier at gjenstander som har gått tapt har en annen verdi enn bare i kroner og øre. De fleste gjenstandene er i bunn og grunn uerstattelige, sier Kjøraas. Men foreløpig har de ingen total oversikt over omfanget av skadene som brannen har forårsaket.

Powered by Labrador CMS