Politiet sperret av området etter brannen i sparkesykkelselskapet Rydes lager og verksted før jul. Fotografert i Nygårdsgaten i Bergen 23.12.2021.
Politiet sperret av området etter brannen i sparkesykkelselskapet Rydes lager og verksted før jul. Fotografert i Nygårdsgaten i Bergen 23.12.2021.

Bergen Brannvesen oppgitt over elsparkesykkelselskap etter nok en brann i et batterilager

Brannvesenet i Bergen sier de ble overrasket da de oppdaget elsparkesykler fra selskapet Ryde da de rykket ut på brannen i et lager med elsparkesykkel-batterier i Bergen sentrum natt til onsdag. I desember brant det to ganger på kort tid i Rydes lokaler i Bergen sentrum, og i kjølvannet av brannene gikk brannvesenet i dialog med alle elsparkesykkelaktørene i byen. Bergen brannevesen er oppgitt over at selskapet ikke har dette på alvor siden de forrige brannene.

Publisert Sist oppdatert

Brannvesenet i Bergen sier de ble overrasket da de oppdaget elsparkesykler fra selskapet Ryde da de rykket ut på en brann i Bydues lokaler i sentrum natt til onsdag denne uken.

I slutten av desember brant det to ganger på kort tid i Rydes lokaler i Nygårdsgaten i Bergen. Den ene gangen i rundt 30 litiumbatterier og den andre gangen i to slike. Brannvesenet vurderte da å pålegge selskapet å oppbevare batterier andre steder.

– Leietakeren må ha mye bedre kontroll på lagring av batteriene. Dette går ikke an noen steder og i hvert fall ikke midt i sentrum, sa da brannsjef Leif Linde i Bergen brannvesen til Bergens Tidende.

I kjølvannet av brannene gikk brannvesenet i dialog med alle elsparkesykkelaktørene i byen. Nå brant det altså igjen i et lokale der det lagres elsparkesykler. Lokalene tilhørte Bydue, som selger elsparkesykler til privat bruk, men det var også elsparkesykler fra Ryde der, ifølge Bergensavisen.

Brannsjef kritisk

Etterforskningen er helt i startfasen, og brannvesenet kan ikke svare på om det er Bydue-syklene eller Ryde-syklene som er syndebukken. Likevel er ikke brannsjef Leif Linde nådig i sin reaksjon på enda en brann i byrommet.

– Hadde de tatt det skikkelig på alvor forrige gang, og vært sitt ansvar bevisst, hadde vi kanskje unngått dette, sier han til BA.

Han er kritisk til at Ryde ikke har sagt fra om at de har elsparkesykler i lokalet, trass i dialogen etter de to forrige brannene.

– Hvis vi ikke får vite om oppbevaringssteder som dette, kan vi ikke ha oversikt over Bergen by, sier han.

– Min opplevelse er at Ryde ikke har gjort noe annerledes siden forrige brann for noen få dager siden, og det gjør meg forbannet. Rett og slett. De har ikke skjønt alvoret, sa Linde til NRK.

Frode Bødtker, i Bergen brannvesen er også kritisk til håndteringen av elsparkesyklene. Ifølge han liker brannvesenet dårlig at aktørene lagrer batteriene sine i boligområder.

– Det er veldig rart at vi nok en gang opplever at det er batterier lagret i et område der det også er mange boliger. Vi hadde trodd at man hadde tatt lærdom av brannene som har vært tidligere og flyttet batteriene til et tryggere sted, sier Bødtker til NRK.

Svært krevende

Brannvesenet har tidligere uttalt at disse batteribrannene ofte er svært krevende, og kan sette naboene i fare.

Brannen natt til onsdag førte til at 14 personer måtte evakueres, i tillegg til fem fra et nabobygg. Tre leiligheter er ifølge politiet ubeboelige.

Det var ingen personskade, men bygget batteriene lå lagret i, ligger i tett trehusbebyggelse. Til Bergens Tidende sier Linde at han er skuffet og overrasket over at Ryde ikke har tatt mer ansvar, og sier han har kalt selskapet inn til et eget møte.

– Vi må ta aksjon nå, for innbyggernes sikkerhet, sier Linde.

Gjennomgikk rutiner

NTB har sendt en henvendelse til Ryde om å imøtegå kritikken, men har foreløpig ikke fått svar. Det har heller ikke Bergens Tidende eller Bergensavisen foreløpig fått.

Etter brannene i desember sa selskapet at de ville gjennomgå sine rutiner. Daglig leder Tobias Balchen understrekte samtidig at de allerede hadde gode sikkerhetsrutiner, og at dette er første gang de opplevde en slik hendelse.

– Vi har etablerte rutiner når hendelser som dette skjer, men vi kommer til å gjøre en ordentlig vurdering på om enkelte ting kan gjøres bedre, sa han til Bergensavisen den gang.

Politiet vil etterforske

Nå skal politiet etterforske de tre brannene for å fastslå årsaken og avdekke om det er begått straffbare forhold, skriver Bergensavisen.

– Vi vurderer om det er snakk om brudd på brann- og eksplosjonsvernloven i form av uaktsom behandling av brannfarlige gjenstander, sier politiadvokat Per Øyvind Valland.

Han sier det er naturlig å se alle tre brannene i sammenheng.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS