Sjekk om røykvarslerne dine har en batteripute for 9-voltsbatteri, som på røykvarsleren til høyre. Hvis røykvarsleren ikke har en batteripute, slik som røykvarsleren til venstre, oppfordrer DiBK og DSB deg om å bytte den ut. 9-voltsbatterier som ikke står riktig vei i røykvarsleren, kan kortslutte og forårsake overoppheting og røykutvikling.
Sjekk om røykvarslerne dine har en batteripute for 9-voltsbatteri, som på røykvarsleren til høyre. Hvis røykvarsleren ikke har en batteripute, slik som røykvarsleren til venstre, oppfordrer DiBK og DSB deg om å bytte den ut. 9-voltsbatterier som ikke står riktig vei i røykvarsleren, kan kortslutte og forårsake overoppheting og røykutvikling.

Røykvarslere uten batteripute kan føre til brann: 650 000 røykvarslere bør byttes ut

Hvis du har en eldre røykvarsler som ikke har batteripute, bør du bytte den ut. Batteriputen gjør at det ikke er mulig å sette røykvarslerbatteriet inn feil vei, og puten sikrer at røykvarsleren virker som den skal. Dette sier Direktoratet for byggkvalitet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i en felles nyhetsmelding.

Publisert Sist oppdatert

Dersom røykvarsleren mangler batteripute, er det mulig å sette batteriet inn feil vei. Det kan føre til at røykvarsleren ikke virker som den skal. Men det kan også føre til at batteriene blir så varme at det utvikler seg røyk, og i verste fall kan ta fyr. Direktoratet for byggkvalitet sier at de har fått bekymringsmeldinger fra folk som har opplevd dette med røykvarslere som ikke har batteripute.

– Bekymringsmeldingene beskriver røykvarslere som har blitt svært varme, slik at røykvarslere har kortsluttet. I noen tilfeller har det vært røykutvikling. Vi har også fått meldinger om røykvarslere som har blitt forkullet, sier direktør Per-Arne Horne i Direktoratet for byggkvalitet i nyhetsmeldingen fra DiBK og DSB.

Mange røykvarslere uten batteripute

Hvis batteriet settes inn feil, tappes det raskt for energi og det kan oppstå varme, røykutvikling - og i verste fall brann. I tillegg gir en røykvarsler med feilmontert batteri en falsk trygghet fordi den ikke virker som den skal, skriver direktoratene.

– Ifølge en undersøkelse fra Prognosesenteret er det cirka ti millioner røykvarslere i norske hus og hytter. Rundt 650 000 av disse er uten batteripute. Vi oppfordrer alle som har røykvarslere som er noen år gamle om å sjekke røykvarslerne sine hjemme eller på hytta. Røykvarslere uten batteripute til 9-voltsbatteri bør skiftes ut, sier Per-Arne Horne.

– Det er tillatt å selge røykvarslere uten batteriputer. Men bekymringsmeldingene vi har fått, gjør at vi nå går ut med en generell oppfordring om å bytte ut alle røykvarslere uten batteripute. Dette gjelder ikke røykvarslere som er levert og montert av alarmselskaper, sier Per-Arne Horne.

Bytt ut eldre røykvarslere

Derfor oppfordrer både DiBK og DSB at man bytter ut eldre røykvarslere. Røykvarslere har uansett begrenset levetid.

– Røykvarslere bør byttes ut etter 8-10 år. Du bør derfor sjekke ut hvor gamle røykvarslerne dine er og vurdere om det er på tide å bytte dem ut. Se på datostemplingen bak på røykvarsleren, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB.

Etter at man har byttet ut en røykvarsler eller skiftet batteri, bør man teste røykvarsleren slik at man vet at den fungerer som den skal.

I tillegg er det viktig å huske på at røykvarslere er EE-avfall som ikke skal kastes i søpla. Gamle røykvarslere kan leveres gratis til forhandlere og til din lokale gjenvinningsstasjon.

Råd til bolig- og hytteeiere

  • Sjekk om røykvarslerne er innenfor «best før-dato» – røykvarslere bør byttes ut etter 8-10 år. Du finner produksjonsdato på baksiden.
  • Sjekk om eldre røykvarslere med 9-voltsbatteri har batteripute som hjelper deg å sette batteriet riktig vei. Bytt ut røykvarslere som ikke har batteripute. Dette gjelder røykvarslere du har kjøpt og montert selv, ikke røykvarslere tilknyttet alarmselskaper.
  • Test røykvarsleren etter at du har skiftet batteri – for å være sikker på at den virker.
  • Les bruksanvisningen som følger med røykvarsleren. Denne skal være på norsk, svensk eller dansk.

Kilder og mer informasjon:

https://www.dsb.no/nyhetsarkiv/2020/650-000-roykvarslere-bor-byttes/

https://dibk.no/om-oss/Nyhetsarkiv/650-000-roykvarslere-bor-byttes/

Powered by Labrador CMS