Bilder fra den massive eksplosjonen i august 2020 på havnen i Beirut i Libanon.
Bilder fra den massive eksplosjonen i august 2020 på havnen i Beirut i Libanon.

Etterforskningen av katastrofen i Beirut gjenopptas

Gasseksplosjonen på havna i Beirut i 4. august 2020 var en av de største gjennom tidene. Etterforskningsleder Tarek Bitar gjenopptar sin granskning av Beirut-eksplosjonen i 2020 etter 13 måneders stans.

Publisert

Gasseksplosjonen på havna i Beirut i 4. august 2020 var en av de største gjennom tidene. Tusenvis ble skadet, store områder ble smadret og over 200 mennesker ble drept. Det ble tidlig kjent at 2.750 tonn med eksplosjonsfarlig ammoniumnitrat hadde vært skjødesløst lagret i i en av havnens hangarer siden 2014.

Etterforskningen av ulykken har pågått siden, men antatt korrupsjon og og diverse søksmål, har satt kjepper i hjulene for etterforskningen underveis.

Nå har dommer Tarek Bitar bestemt seg for å gjenoppta etterforskningen, bekrefter en rettskilde til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge kilden har Bitar allerede beordret at fem personer som er mistenkt i saken blir løslatt, samtidig som han har siktet åtte andre, inkludert to høytstående embetsfolk.

Suspendert etterforskning

Etterforskningen av den dødelige eksplosjonen i Beirut har vært suspendert i 13 måneder som følge av at etterforskningslederen har blitt hindret i å gjøre jobben sin. Flere politiske ledere anla blant annet søksmål mot ham.

Bitar har også blitt kraftig kritisert av Libanons mektige Hizbollah-leder Hassan Nasrallah, som har kalt Bitars etterforskning for partisk og bedt libanesiske myndigheter om å bli kvitt han.

Bitar er den andre dommeren som tar saken. Den første etterforskningslederen, Fadi Sawwan, ble tvunget ut etter klager om partiskhet fra to statsråder.

Katastrofen i Beirut for snart tre år siden var så kraftig at den kunne høres og kjennes på Kypros, hele 200 kilometer unna. Totalt 200 mennesker mistet livet.

Ifølge FN-eksperter har eksplosjonen i Beirut og etterspillet satt søkelyset på systemiske problemer med styresett og utbredt korrupsjon i Libanon.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS