Arbeid på gassrørledningen Nord Stream 2 i Østersjøen. Det oppsto lekkasje i ledningen mandag, og noen timer senere falt trykket betraktelig i forløperen Nord Stream 1.
Arbeid på gassrørledningen Nord Stream 2 i Østersjøen. Det oppsto lekkasje i ledningen mandag, og noen timer senere falt trykket betraktelig i forløperen Nord Stream 1.

Verken forsvar eller politi har øvd på angrep på gassrør

Mandag kveld og tirsdag morgen ble det meldt om store gasslekkasjer i Østersjøen med påfølgende undervannseksplosjoner. Tyske, danske og polske myndigheter mener det er snakk om sabotasje. Angrep på norske gassrør er det verste som kan skje, sier PST, men verken politiet eller Forsvaret har trent på slike angrep.

Publisert Sist oppdatert

I juni trente Forsvaret og politiet på terroranslag mot norske olje- og gassinstallasjoner. Men beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet sier til Aftenposten at de ikke har øvd på angrep rettet mot gassrørledninger,

– Jeg har ikke oversikt over alle scenarioer som har ligget til grunn for øvelsene som har pågått i mange år. Men jeg kjenner ikke til at vi har øvd konkret på angrep rettet mot gassrørledninger, sier Vangen til avisen.

Forsvaret ønsker ikke å svare konkret på om de har øvd på dette .

– Forsvaret bistår blant annet politiet med terrorberedskap offshore. Dette trener vi regelmessig på, skriver Stine Barclay Gaasland, oberstløytnant og pressekontakt i Forsvaret, i en e-post.

Forsvaret trener jevnlig på hva de gjør under et terrorangrep på en oljeplattform, ifølge Torbjørn Bongo, leder i Norges offiser- og spesialistforbund.

– Det øves på gisselsituasjoner på plattformene der vi har folk, men etter det jeg er kjent med har ikke angrep mot gassrørledning vært en del av disse øvelsene, sier Bongo.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS