Det er viktig å sjekke at radioen i hjemmeberedskapskassen har DAB+ teknologi.
Det er viktig å sjekke at radioen i hjemmeberedskapskassen har DAB+ teknologi.

Beredskapsradioer oppfyller ikke kravene

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har fått flere henvendelser fra forbrukere som opplyser at det selges såkalte nødradioer eller beredskapsradioer som ikke oppfyller kravene som er satt.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) oppfordrer befolkningen til å ha et beredskapslager, i tilfelle det oppstår en hendelse, ulykke, krise eller liknende, har de laget en liste over hva som er lurt å ha hjemme. En batteridrevet DAB-radio står på listen.

Dette betyr flyalarmen/sirenene:

  • Det er tre ulike varslinger: Tre tutelyder på rad etterfulgt av ett minutts pause betyr «søk informasjon».
  • Mange flere tutelyder etter hverandre er varselet for flyalarm og en sammenhengende tutelyd betyr «faren over».

Ifølge DSB er det viktig at du har tilgang på offisiell informasjon om hva som skjer og hva du bør gjøre i tilfelle kriser og ulykker.

DSB melder nå til NRK at flere enn tidligere rapporterer at de har hjemmeberedskap i tråd med anbefalingene fra myndighetene. Men dersom du skal kjøpe ny radio til beredskapslageret ditt må du være oppmerksom på en ting.

- En god nødradio har DAB+ teknologi, kan brukes på 230 V og på batteri. Dersom du møter en radioforhandler eller en annonse som sier at en FM-radio er en fullverdig nødradio er dette ikke korrekt.

Det sier avdelingsdirektør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, John-Eivind Velure.

Han understreker videre:

- Det er de digitale DAB sendernettene i Norge som gjelder for lytting til riksdekkende radio. Lokale FM-nett er kun et tillegg som kan bli brukt i nødstilfelle om øvrige mobil radio og TV-nett er nede.

Nkom har sendt varsel til Forbrukertilsynet og bedt dem vurdere å undersøke salgskommunikasjonen for produkter som selges som beredskapsradio.

Powered by Labrador CMS