Japans statsminister Fumio Kishida deltok fredag på flere arrangementer i anledning hundreårsdagen for det store Kanto-jordskjelvet, som kostet over 100.000 mennesker livet.
Japans statsminister Fumio Kishida deltok fredag på flere arrangementer i anledning hundreårsdagen for det store Kanto-jordskjelvet, som kostet over 100.000 mennesker livet.

Beredskapsøvelse i Japan på 100-årsdagen for gigantjordskjelv

Japans statsminister holdt fredag en TV-sendt beredskapsøvelse, på dagen hundre år etter det store Kanto-jordskjelvet som krevde over 100.000 menneskeliv. Fredag holdes det jordskjelvøvelser i skoler og kommuner over hele landet.

Publisert

Scenarioet da Fumio Kishida kunngjorde en fiktiv katastrofetilstand var et like fiktivt jordskjelv med styrke 7,3 i hovedstadsregionen.

Sammen med de øvrige ministrene i regjeringen – alle i matchende lyseblå uniform – diskuterte Kishida hvordan de skulle håndtere de omfattende tenkte ødeleggelsene i byen Sagamihara, skriver NTB.

Denne markeringen er også en påminnelse om å bygge bygninger som er mer motstandsdyktige mot brann og jordskjelv.

Regjeringsråd Hirokazu Matsuno

Sagamihara var også episenteret for jordskjelvkatastrofen i 1923. Den gangen var det et jordskjelv med styrke 7,9 som rammet byen sørvest for den japanske hovedstaden. Det utløste en brann som ødela over 300.000 hjem og påførte landet langvarige sosiale og økonomiske skader. De fleste av de over 100.000 dødsofrene etter skjelvet, døde i brannen.

Øvelser over hele landet

Fredag holdes det jordskjelvøvelser i skoler og kommuner over hele landet. Skoleelever søkte tilflukt under pultene sine for å unngå fallende gjenstander.

Statsminister Kishida skal delta i en øvelse som ledes av Sagamihara, der åtte andre byer, inkludert Tokyo, deltar.

Regjeringsråd Hirokazu Matsuno sier til pressen at 1. september i år er mer enn årsdagen for det store Kanto-jordskjelvet. Det er også en påminnelse om å bygge bygninger som er mer motstandsdyktige mot brann og jordskjelv.

– Vi vil ikke la minnet om det store Kanto-skjelvet forvitre, og vi vil gjøre vårt beste for å ta omfattende tiltak i påvente av neste store skjelv i Tokyo og andre steder, sier Matsuno.

Ildringen

Japan ligger ved den såkalte Ildringen rundt Stillehavet og er ett av verdens mest jordskjelvutsatte land.

I mars 2011 døde over 18.000 mennesker da et jordskjelv med styrke 9 utløste en tsunami. Det første også til kjernekraftulykken ved Fukushima-kraftverket.

Powered by Labrador CMS