Brannvesenet måtte evakuere fra slukningsarbeidet i et hus i full fyr på Sotra utenfor Bergen.
Brannvesenet måtte evakuere fra slukningsarbeidet i et hus i full fyr på Sotra utenfor Bergen.

Brannen på Sotra: kraftig vind gjorde at brannen "gikk" over vann

Vindforholdene har spilt en viktig rolle i de to gressbrannene på Sotra. Erfarne brannfolk har blitt overrasket over at brannen blant annet spredte seg nesten 300 meter over en fjord.

Publisert Sist oppdatert
Foto: Bergen brannvesen
Foto: Bergen brannvesen

Onsdag 3. juni begynte brannen på Sotra først å brenne i den tørre lyngvegetasjonen ved Fjæreidepollen på Sotra. Deretter spredte brannen seg i stor fart nordover, blant annet til Dalaskjenet, der et hus begynte å brenne, før den blusset opp i Kårtveitpollen enda noen kilometer lenger nord.

Den kraftige vinden gjorde at brannen spredte seg med fire-fem meter i sekundet, og det var også vinden som var årsaken til at brannen blusset opp igjen onsdag 9. juni - akkurat én uke etter at den første brannen startet. Et stort område over flere kvadratkilometer har vært rammet av brannen i løpet av disse to brannene.

To hus tatt

I alt skal minst to hus og en hytte ha blitt tatt av flammene. Det ene huset skal ha brent ned til grunnen. Det var ikke personer i noen av husene, ifølge brannvesenet, og drøyt 500 personer fra flere bebygde områder i nærheten ble evakuert.

Politiet og brannvesenet fryktet en stund at det ville bli nødvendig å evakuere flere tusen mennesker. Men frykten ble tatt ned utover kvelden torsdag. Brannsperringene som var blitt satt opp, viste seg å fungere, opplyser operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt til NTB. Det hjalp også at vinden hadde løyet noe.

Ny brann hoppet over fjorden

Etter at brannen blusset opp igjen denne uken, forteller erfarne brannfolk til NRK at det som både har fascinert dem og skremt dem er at brannen rett og slett "gikk på vannet" over en fjord og fortsatte å brenne på den andre siden av fjorden.

– En tarm av brannen gikk ut fra hovedbrannområdet, brant forbi et byggefelt og hoppet rett over Kårtveitpollen. Vi har beregnet hoppet til 260–270 meter, sa beredskapsleder Jarl Hestad ved Øygarden brann og redning, til NTB.

Dette hoppet kom helt uventet på brannmannskapene, og Hestad mener det godt beskriver de utfordrende vindforholdene på stedet.

– De er uforutsigbare her vest i havet. Vinden treffer fjellformasjoner og knatter og spretter alle veier. Det er en grunn til at vi snakker om nordavind fra alle kanter her ute, sier beredskapslederen.

Han mener årsaken til at det tok fyr på den andre siden av fjorden er glødende eller brennende biter av vegetasjonen som er blitt kastet opp i luften av brannens egen oppdrift og fraktet over fjorden av vinden.

Fikk flytte hjem

Nærmere 200 personer som var evakuert som følge av skogbrannen på Sotra, fikk flytte hjem igjen onsdag kveld, 9. juni. Det ble tatt en vurdering av brannvesenet om at det var trygt å flytte hjem. Vinden i området har løyet betraktelig og erfaringsmessig er den rolig om natten, og i dag (fredag) er det i tillegg ventet mye regn i området.

Alle bildene i artikkelen er fra Bergen brannvesen.

Kilde: NTB

Film: Bergen brannvesen

Powered by Labrador CMS