I tillegg til å være forfatter, psykolog og førsteamanuensis og leder for BI Senter for Bærekraft og Energi, har Per Espen Stoknes også hatt en kort karriere som politiker på Stortinget.
I tillegg til å være forfatter, psykolog og førsteamanuensis og leder for BI Senter for Bærekraft og Energi, har Per Espen Stoknes også hatt en kort karriere som politiker på Stortinget.

Hvor forenlig kan brannsikkerhet og bærekraft bli?

Brannsikkerhetskonferansen har i år fokus på bærekraft og brannsikkerhet; Hvis det brenner hvor mye bærekraft er det i det? Konferansens hovedattraksjon er blant mange kjent som bærekraftens popstjerne og en det-grønne-skiftet-provokatør: Per Espen Stoknes. - Klarer vi å kople smart verdiskaping med rask reduksjon i utslipp er vi på vei mot løsningen, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Brannsikkerhetskonferansen som avholdes den 13. og 14. mars, bringer i år et banebrytende fokus på bærekraft og brannsikkerhet; Hvordan realisere bærekraftsmålene samtidig som en ivaretar brannsikkerhet og risiko? 

En sentral person i denne viktige diskusjonen og en toneangivende figur innen bærekraftsfeltet, er forfatter, psykolog og førsteamanuensis og leder for BI Senter for Bærekraft og Energi; Per Espen Stoknes. Mantraet i den nye bølgen er ikke «mindre er mer», men «mer med mindre», skriver han i boken Grønn Vekst.

Han er ett av trekkplastrene på Brannfaglig Fellesorganisasjon (BFO) sin årlige Brannsikkerhetskonferanse. Stoknes har doktorgrad innen grønn økonomi. Han har deltatt i grunnleggingen av flere miljøteknologiselskaper, og har omfattende erfaring som foreleser og bedriftsrådgiver. Hans synspunkter på bærekraft og brannsikkerhet vil komme deltagerne på den kommende konferansen, til gode. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.) 

I 2017 gjorde Stoknes en TED-talk som har blitt sett av over 3 millioner mennesker.
I 2017 gjorde Stoknes en TED-talk som har blitt sett av over 3 millioner mennesker.

Løper vi i rasende fart mot en krise?

Politikk er sirkus. Politikk er skandalejakt og såpeopera.

Per Espen Stoknes

Stoknes, kjent for sin provoserende tilnærming til bærekraftsspørsmål, har også markert seg som en ledende stemme i den internasjonale samtalen. Hans siste bok, "Det vi tenker når vi prøver ikke å tenke på global oppvarming" (2017), dannet grunnlaget for en TED-talk som har blitt sett av over 3 millioner mennesker. 

I tillegg har EU-kommisjonen utpekt ham som medlem av Europa Horizon Mission Board for Climate and Societal Transformation to 2030.

I en tid der klima- og naturkrisen krever rask handling, er det nødvendig å vurdere bærekraft som en integrert del av alle samfunnssektorer, inkludert brannsikkerhet.

Stoknes vil trolig utfordre konvensjonelle tanker og presentere innovative tilnærminger for å realisere bærekraftsmålene, samtidig som en ivaretar brannsikkerhet og risiko. Han er muligens ingen «typisk» psykolog, men innehar en dyptpløyende innsikt i psykologien bak bærekraft. Hans erfaring som grønn økonom gjør ham til en nøkkelperson for nettopp det å belyse hvordan brannsikkerhet og bærekraft kan forenes.

EU-kommisjonen har utpekt Stoknes som medlem av Europa Horizon Mission Board for Climate and Societal Transformation to 2030.
EU-kommisjonen har utpekt Stoknes som medlem av Europa Horizon Mission Board for Climate and Societal Transformation to 2030.

Stoknes i sitt foredrag; «Bærekraft, det store bildet», vil utforske om bærekraftbegrepet, enten det brukes på brannsikkerhet eller ikke, har blitt et tynnslitt moteord uten mening og dyp nok prioritet i samfunnet. Han vil nettopp adressere løsninger på denne problemstillingen, og hvordan også byggenæringen kan bidra til sunn vekst og oppnåelse av bærekraftsmålene.

Kort karriere som politiker

Stoknes ble for noen år siden også lommekjent på Stortinget, da han ble spurt om å stille som fulltids frontfigur for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Oslo. Etter tolv måneder med en fulltids-politikers hverdag, holdt det for psykologen.

 "Etter 12 måneder måtte jeg innse, som jeg tidligere antok, at politikk er sirkus. Politikk er skandalejakt og såpeopera. Politikk er personlighetspatologier – ikke slik jeg kjenner det fra min psykologpraksis – men gjennom de nye medienes megafon!", skrev han i ettertid i en kommentar på bi.no.

Brannfaglig fellesorganisasjon, som kan sies å være bransjens talerør for bedre brannsikkerhet, og som ønsker å få et større politisk engasjement fra myndighetene; er både oppstemte, nysgjerrige og glade for at Stoknes ønsker å komme på Brannsikkerskonferansen for å belyse bærekraftsproblematikken. Han sitter inne med førstehåndskunnskap om både bærekraft, politikk og hint.

Møt både Per Espen Stokstad og mange flere interessante foredragsholdere på Brannsikkerhetskonferansen 2024.

 

 

Powered by Labrador CMS