Råd & vink om brannsikkerhet i sommerferien

Sommeren er her, og som i fjor sommer vil nok de aller fleste feriere i Norge. Så her er noen tips for en tryggere sommer. Det meste handler om sunn fornuft, og å være «bedre føre vàr enn etter snar» ….

Publisert

Grilling

Sommerferien er høysesong for grilling, enten du er hjemme, på hytta eller camping. Gassgrill er enkel og rask måte å lage god mat på, men utgjør en viss risiko ved feil eller uvøren bruk. Gjør deg derfor kjent med bruken av gassgrillen og se etter at slange, ventil og gassflaske er hel og uskadet. Unngå å sette gassflasken under grillen, da har du enkel tilgang til å stenge av gasstilførselen ved behov. Antenn alltid grillen med åpent lokk med en gang gasstilførsel og bluss er åpnet. Når grillingen er over, stenges først tilførselen fra flaska og deretter blussene.

NB! Mister du kontroll over flammen, må du med én gang stenge av gasstilførselen på gassflasken og flytte flasken i sikker avstand fra grillen.

Er du av den mer tradisjonelle typen, og sverger til kull- eller engangsgriller, så gjelder det å finne et stødig og brannsikkert underlag. Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og ALDRI på varm grill. Det er lurt å ha en bøtte vann eller vannslange i nærheten, og for engangsgriller er ofte en vannflaske nok. Bruk gjerne vannet for å slokke og kjøle ned, og må du kaste engangsgrillen «samme dag» gjøres det bare i brannsikre avfallsbeholdere som ofte er utplassert på populære utfartssteder.

Får du noen brannskader, så er det greit å huske 20-20-regelen, som betyr å holde det skadede område under ca. 20 grader vann i 20 minutter (mens du eventuelt kontakter helsehjelp). Det er om lag 15 000 brannskader årlig, og mange er forårsaket av grilling og bålbrenning, så det er på plass med en liten påminnelse.

God appetitt!

På hytta eller fritidsboligen

De fleste tar brannsikkerheten hjemme på alvor, men mange glemmer at det stilles samme krav til hytter og fritidsboliger som til de fleste andre boliger. Dette betyr blant annet at alle hytter og fritidsboliger skal ha minst én røykvarsler i tillegg til brannslokkeapparat eller husbrannslange. Skal du feriere på egen hytte, så er det en god vane å sjekke røykvarsler og at slokkeapparatet står der det skal og viser grønt på manometeret. Snu gjerne pulverapparat på hodet et par ganger også, så slipper du en steinhard klump i stedet for fungerende pulver. Hvis du låner eller leier hytta, så er det ikke sikkert noe av det er på plass eller virker, og det er ikke engang sikkert du har husket å spørre. Da ville jeg investert i en reiserøykvarsler og fylt en bøtte med vann ved utgangsdøra (slik at alle ser den). Vann kan brukes på alle branner inne, unntatt i smultgryta.

Camping

På campingplasser kan det i ferietider være trange og uvante omgivelser. Gjør deg kjent med plassen, og de som står i resepsjonen svarer oftest mer enn gjerne på spørsmål om plassering av slokke- og førstehjelpsutstyr, varslingsrutiner og mere til. Åpen flamme, grill, propan og elektriske apparater medfører brannfare, og vi er omgitt av lett antennelige materialer. Også her gjelder det å ha røykvarsler som virker, og bruker du propananlegg for matlaging og oppvarming er også en gassvarsler et must. MEN, sjekk først at gassledningene er hele og koblingene tette. En campingvogn eller bobil har bare krav om et mindre slokkeapparat (2 kg pulver) enn boliger (6 kg), noe som er gjort ut fra plassbehov, men da er det lurt å ha en plassbesparende kassett med brannteppe på lur. De fleste har ikke behov for å ha bilen ved sin side hele tiden, så parkering på fellesparkeringen er lurt om du eller naboen får «den røde hane» på besøk.

Fritidsbåt

Hvert år er det mellom 250 og 300 branner i fritidsbåter. Årsaken til båtbranner er ofte lekkasje i drivstoffanlegg eller feil ved båtens elektriske anlegg. Her gjelder egentlig mye av det samme som for campingen nevnt over. Men i båthavner kan det være enda tettere, spredningsfaren større og rømningsmulighetene færre. Ta en prat under «ankerdrammen» om hvordan dere skal håndtere en brann, og hvor dere skal møtes på et trygt sted hvis kaoset råder.

Respektér bålforbudet

Uansett om du er på hytta, campingen, i båthavn/uthavn eller på dagstur i skog og mark; mellom 15. april og 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Da er det normalt ikke tillatt å tenne bål og bålpanner, engangsgriller, og annen åpen ild i skog og utmark. Enkelte kommuner har tilrettelagt med egne bålplasser nær vann, og da er det oftest god informasjon på stedet og på nett. Er det åpenbart at bar ild ikke kan bre om seg, eksempelvis rett etter langvarig kraftig regnvær, er risikoen for brann vesentlig mindre. Andre eksempler er i egen hage eller i strandkanten, hvis det er avstand til noe annet brennbart. At det er vindstille gjelder ikke, for det kan fort blåse opp. MEN HUSK; Du er selv ansvarlig.

ALLE MÅ HUSKE : EN-EN-NULL = 110 FOR NØDMELDING OM BRANN.

Utenlandsferie

Vi kan dessverre ikke forvente at overnattingsteder i utlandet holder samme standard når det gjelder brannsikkerhet som i Norge. Sikkerhetskultur, bygninger, interiør, brannalarm- og slokkeanlegg, slokkeutstyr, skiltede rømningsveier og opplæring av ansatte kan variere stort. Her er noen enkle råd og huskeregler: gjør deg kjent med rømningsplanen og branninstruksen (på innsiden av hotell- eller lugardør), ha med reiserøykvarsler, og sist men ikke minst: ta en prat om brann i familien (eller reisefølget) og hvor dere møtes ute (hvis ikke det er en fastsatt og merket oppmøteplass).

GOD SOMMER!

Powered by Labrador CMS