Et spørsmål som ble stilt var om byggeforskriftene møter kravene til grønn omstilling. Det ble stilt spørsmål om gode tekniske løsninger ble belønnet. Et aktuelt tema er gjenbruk av teknisk utstyr. Noe utstyr kan renoveres og brukes på nytt. Utstyr som sprinkleranlegg kan gjenbrukes, det vil si å bli smeltet og benyttes som råstoff i nytt utstyr.

Myndighetene

Trond Andersen fra Direktoratet for bygg kvalitet orienterte om at direktoratet har i 2024 hatt i oppdrag å se på om forskriftene kan sette krav til miljøpåvirkningene fra bygg kan reduseres. Videre skal direktoratet også være sekretariat for et klimapartnerskap i byggenæringen. På overordnet plan skjer det nå mye miljøsatsing i byggebransjen. Det viktige nå er å komme videre med konkrete tiltak. Under diskusjonene var det tydelig at brannbransjen ønsker å ta sin del av jobben, med å få redusert klimaavtrykket.

DiBK ønsker å videreføre funksjonsbaserte forskrifter og at behovet for å gi dispensasjoner for å ivareta bærekraft skal reduseres. 

BFO Brann har vært engasjert i arbeidet med å få færre byggefeil og bedre brannetterforskning. Andersen orienterte at direktoratet skal i samarbeid med departementet utrede hvordan kravet til uavhengig kontroll skal utformes for å få redusert antall byggefeil. Når det gjelder brannetterforskning er det andre enn DiBK som har ansvaret, så Andersen kunne ikke si noe om det.

Regjeringen vil endre Plan- og bygningsloven slik at brannsikkerhet blir godt ivaretatt, gjennom hele byggets levetid. Jobben med å se på brannklasser vil ta to års tid.

Kunstig intelligens

Kristin Svånå Piene i Consigli presenterte hvorledes kunstig intelligens (KI) kan redusere kostnader, risiko og karbonavtrykket i byggebransjen. KI øker presisjonsnivået på arbeidet som utføres. Oppgavene gjennomføres raskere, kan være opptil 85 prosent reduksjon i tiden som brukes. Men til syvende og sist mente Svånå Piene at det er nødvendig med menneskelig vurdering av sluttresultatet. For å kunne få godt utbytte av KI må organisasjonen kjenne teknologien godt, og også de aktuelle bransjene. Det betyr at gode branningeniører ikke blir overflødige. Men de må lære seg teknologien og de evner å utføre jobbene raskere med bedre kvalitet.

Teknologien er best på å optimalisere prosjektgjennomføringen, mente Svånå Piene. Det gjelder spesielt for arealanalyser og planløsninger. KI er god til å generere krav og utarbeide rapporter. Ved omprosjektering var erfaringen at antall kvadratmeter for tekniske rom kan reduseres. Videre er teknologien spesielt egnet til å sammenligne tilbud og sjekke om krav er oppfylt. I FDV dokumentasjon finner KI raskt ut hva som eventuelt mangler.

Svånå Piene viste til konkrete prosjekter hvor:

  • Det ble oppnådd 15 present mer utleid areal
  • 90 prosent reduksjon prosjekteringstid
  • Verdien på bygget ble økt med 28 prosent

Det ble vist til en svært lang rekke av fordeler oppnådd ved bruk av KI. Teknologien vil ganske raskt endre hvorledes brannrådgivere, og annet teknisk personell, vil jobbe i fremtiden.

Brannetterforskning og nullvisjon

Flere av innleggene påpekte at brannetterforskning i Norge er mangelfull. Hvis det ikke kan påvises at det er utført kriminelle handlinger, stanser politiet sin etterforskning. Men det er gjennom tekniske analyser av brannforløpet det kan læres mye om hvordan brann kan unngås. I England brer som regel ikke en brann seg fra en enhet hvor det brenner i rekkehus. I Norge er reglene at hele rekken brenner. God brannetterforsking vil kunne gi god lærdom ved slike branner. Det kan også avdekkes om forskriftene er fulgt. Som oftest avdekkes det avvik fra forskriftene, og disse avvikene har betydning for brannforløpet. 

God brannetterforskning vil gi vesentlig tilskudd i arbeidet med å nå nullvisjon for brann. Det er ikke bare antall døde vi må ta med i vurderingene. Helseskader ved inhalering av branngasser er også et samfunnsproblem. Røyk sprer seg med 15 til 60 meter i minuttet under en brann. Mange personer får store helsemessige problemer etter brann.

Forsikringsselskapene registrerte 30 000 branntilfeller i 2023. Antallet branner er langt høyere, siden ikke alt meldes til forsikringsselskapene. 80 prosent av skadene skyldes vann. Ofte kan mye redes ved en god oppfølging av bygget umiddelbart etter at slukking er avsluttet. 

Dette er en kort oppsummering av sentrale temaer som ble behandlet under BFO Dagene. brennaktuelt.no vil komme tilbake til flere av temaene etter hvert.