Bilde fra åpningskvelden på Deichman Bjørvika 18. juni 2020.
Bilde fra åpningskvelden på Deichman Bjørvika 18. juni 2020.

Uklart når Deichman Bjørvika kan åpne igjen etter vannskadene

Et branntilløp på Deichmanske bibliotek i Bjørvika i Oslo i går, ble raskt stanset av sprinkleranlegget. Men dette førte til vannlekkasje i flere etasjer da anlegget slapp ut flere tusen liter vann. Det jobbes nå med å kartlegge skadeomfanget, og det er uklart når byens hovedbibliotek kan åpne igjen.

Publisert

Det oppsto tilløp til brann i Deichman Bjørvika i Oslo, tirsdag 8. februar. Brannen ble raskt stanset av sprinkleranlegget, som dermed førte til vannlekkasje i flere etasjer.

– Vi vet ikke når vi kan åpne ennå. Vi må åpne opp gulvene og se hvordan det står til. Så må ting få tørke. Vi vil åpne så fort vi kan og vet nok mer i løpet av dagen, sier kommunikasjonsdirektør Jørn Johansen i Deichman til NTB.

Selve brannen spredte seg fra en sofa og opp en vegg i fjerde etasje. Det var om lag 600 personer i bygget da den automatiske brannalarmen gikk like før klokken 21.30 tirsdag. Politiet mistenkte raskt at brannen er påsatt, men heldigvis ble ingen skadd i hendelsen.

Sprinkleranlegget har sluppet ut flere tusen liter vann, og 1.000 kvadratmeter er berørt, ifølge Avisa Oslo.

Politiet mistenker ildpåsettelse

– Det er ingen nye opplysninger i saken per nå. Hypotesen er fortsatt at brannen ble påsatt, sier kriminalvaktleder Mona Nordby i Oslo-politiet til NTB.

Politiet har hentet bilder fra videoovervåkingen på stedet, men har ikke sett på dette ennå, sier politiadvokat Sasha Danest Ingebretsen til Avisa Oslo.

– Vi er i en innledende fase av etterforskningen hvor formålet er å avdekke hva som har skjedd. Vi vet ikke om det har skjedd noe straffbart ennå, sier hun.

Ingen er avhørt ennå, og det er foreløpig ingen mistenkte i saken.

– Det er for tidlig å si om det har skjedd noe straffbart. Dersom det har det, er det noe politiet ser alvorlig på, sier Ingebretsen.

Vet ikke omfanget av skadene

Det er særlig bibliotekets tredje og fjerde etasje som er rammet av vannmengdene.

– Det er der sprinkleranlegget utløste vannet, og så har det rent ned, sier Johansen.

Etter forholdene ser det greit ut i bygget, ifølge Johansen. Det jobbes nå med å tørke ut gulvene.

– Det er lite vann å se i biblioteket nå. Ytre sett ser det ikke så galt ut, men vi vet ikke hvilke skader det er på bygningskonstruksjonen og elektronikken som ligger i gulvene, sier han.

I tredje etasje, som er hardest berørt, er det flyttet unna en del bøker som fikk vann på seg. Per nå virker det som om bøkene stort sett er berget.

– Det ser foreløpig relativt greit ut. Vi går gjennom dette nå. Det er jo en del tusen bøker vi skal se på, sier Johansen.

- Det viktigste er at ingen personer ble skadd, sier han.

– Vi er veldig glade for at ingen ble skadd. Det ser ut til at sprinkleranlegget har fungert som det skal, og evakueringen har gått raskt.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS