Biler er satt i brann over hele Frankrike Frankrike som har vært herjet av opptøyer siden en 17 år gammel gutt ble skutt og drept av politiet tirsdag
Biler er satt i brann over hele Frankrike Frankrike som har vært herjet av opptøyer siden en 17 år gammel gutt ble skutt og drept av politiet tirsdag

Fransk brannmann omkom som følge av opptøyene

En brannmann i Frankrike omkom mens han forsøkte å slukke biler som ble satt i brann under nattens opptøyer, sier innenriksminister Gérald Darmanin mandag.

Publisert

Selv om opptøyene som har herjet Frankrike i flere dager, syntes å ha dabbet av natt til mandag, har det ikke gått helt rolig for seg. Innenriksminister Gérald Darmanin opplyser mandag morgen at en 24 år gammel brannmann omkom i løpet av natten mens han drev med brannslokking i et underjordisk parkeringshus i Paris-forstaden Seine-Saint-Denis. Flere biler skal ha blitt satt i brann i parkeringshuset.

Opptøyene som har preget Frankrike den siste uken, brøt ut etter at en 17-åring ble skutt og drept av politiet tirsdag forrige uke. Tenåringen er identifisert med fornavnet Nahel.

Det ble meldt om både færre pågripelser og mindre vold mandag morgen. Kort etter klokka 8 mandag morgen var det meldt om 157 pågrepne. Til sammenligning var det over 400 pågrepne natt til søndag og over 1300 natt til lørdag.

Det er langt færre enn nettene i forveien, da biler og offentlige bygg ble stukket i brann og politi utkjempet gatekamper mot ungdommer rundt om i landet.

Høyreradikale marsjerte

Det har vært høy temperatur enkelte steder, blant annet i Lyon, der politiet brukte tåregass mot høyreradikale aktivister som marsjerte, tilsynelatende med ønske om å konfrontere ungdommer som deltar i opptøyer.

Et stort politioppbud – det ble utstasjonert 45.000 betjenter og pansrede kjøretøy for tredje natt på rad – og en bønn fra 17-åringens bestemor kan ha bidratt til den relative roen. I et intervju søndag tok hun til orde for en slutt på opptøyene.

Mobiliserer innbyggere

Søndag ble en bil kjørt inn i boligen til ordfører Vincent Jeanbrun i Paris-forstaden L'Haÿ-les-Roses. Bilen ble så stukket i brann, og Jeanbrun sier at kona og et av parets barn ble skadd. Saken etterforskes som drapsforsøk.

Ordførere over hele Frankrike har oppfordret folk og folkevalgte til å samle seg utenfor rådhus mandag for å demonstrere mot opptøyene og «mobilisere for tilbakevending til en republikansk orden».

President Emmanuel Macron planlegger tirsdag å møte flere enn 200 ordførere for byer og lokalsamfunn som har blitt særlig rammet av opptøyene. Søndag var han i nok et hastemøte med regjeringen, og mandag ventes møter med ledere i nasjonalforsamlingen.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS