Campingvognen som tok fyr i Lilleheia på Sortland brant ned til grunnen. Politiet mistenker ildspåsettelse.

Campingvognen som tok fyr i Lilleheia på Sortland brant ned til grunnen. Politiet mistenker ildspåsettelse.

Krevende etterforskning av brannene i Vesterålen helgen før påske

Etter flere branner i Vesterålen helgen 26. til 27. mars, pågår fortsatt politiets etterforskning. Politiet varetektsfengslet en mann i 20-årene mistenkt for brannstiftelse rett etter hendelsene, men politiet innrømmer i dag at det fortsatt gjenstår mye og krevende arbeid, selv om de har en del informasjon i saken som gir skjellig grunn til mistanke, til en mann i 20-årene.

Publisert

Mandag 29. mars meldte politiet at en mann fra Vesterålen i Nordland, ble fremstilt for varetektsfengsling etter flere branner i regionen helgen før. Hendelsene som politiet etterforsker er mange. Det startet med en brann i en campingvogn tidlig fredag morgen 26. mars. Politiet meldte på Twitter, om brannen på en privatadresse i Lilleheia på Sortland rundt kl. 0530. Campingvognen brant ned til grunnen.

Natt til lørdag 27. mars tok det fyr i enda en campingvogn i Regine Normanns vei på Stokmarknes.

– Brannen spredte seg videre til et bolighus, der fire beboere evakuerte seg selv, fortalte operasjonsleder Kjetil Kaalaas i Nordland politidistrikt til NTB.

- Mens slokkingen pågikk her, oppdaget brannmannskapene at det kom røyk fra en annen campingvogn rundt 150 meter unna. Dermed måtte de slokke denne brannen også, sa Kaalaas.

Tidligere samme natt, altså natt til lørdag brant det i en bil på Øksnes, noen kilometer sør for Rødsand. I nærheten av denne bilbrannen ble det også gjort innbrudd i en hytte.

Iherdig innsats fra brannmannskapene hindret en større brannspredning.
Iherdig innsats fra brannmannskapene hindret en større brannspredning.

Raskt en mistanke om ildspåsettelse

NTB meldte den 29. mars om at en mann i 20-årene i Vesterålen tingrett ble varetektsfengslet i fire uker, mistenkt for å stå bak de fem hendelsene på Sortland og Storkmarknes. Det inkluderte da de fire campingvognbrannene, samt tyveri fra kjøretøy og eiendom. Politiet har siden hendelsene etterforsket sakene, og sier i dag at etterforskningen pågår for fullt. Den siktede nekter straffeskyld, slik han har gjort hele den siste uken.

Vesterålen online (VOL) skriver at i følge rettsboken skal den siktede ha forklart at han var på to fester natt til lørdag, mens han har oppgitt at han så film med kjæresten natt til fredag. I avhøret skal han også ha sagt at dette er noe han aldri kunne ha gjort, verken som beruset eller edru. Han har videre påpekt at han synes det er helt vanvittig å bli siktet for noe sånt.

Siktede ber om å bli løslatt, og i avhørene har han forklart at det har vært en psykisk påkjenning å bli pågrepet i saken.

Retten mener at det er en påfallende stor skjellig grunn til mistanke mot den siktede, og han er derfor fortsatt varetektsfengslet i til sammen fire uker.

I følge rettsboken har politiet lagt diverse vitneutsagn til grunn for fengslingen. Det er også sikret utskrifter fra kameraovervåkning som skal styrke mistanken mot mannen. I tillegg skriver retten at de mener det ligger grunn til gjentakelsesfare.

Ingen kom heldigvis til skade i huset som tok fyr.
Ingen kom heldigvis til skade i huset som tok fyr.

Nye bevis i saken?

– Politiet har ikke noen nye opplysninger å komme med, sier Anne Margrethe Kleczka, som er politioverbetjent i Vesterålen lensmannsdistrikt, til VOL.

- Dette er et krevende arbeid og selv om en person sitter i varetekt, er det for tidlig å si noe om hva som er årsaken til at brannene startet. Det er ingen nye mistenkte i saken per nå, opplyser Klecza.

Den siktedes forsvarer, advokat Rune Nielsen ved Advokatene Enoksen & Steiro AS, uttalte for en uke siden at mannen ikke hadde tatt stilling til en eventuell anke av fengslingskjennelsen. Det er to ukers ankefrist på denne, sa advokaten på dette tidspunktet.

Per i dag har ikke dette endret seg.

– Den siktede har ennå ikke tatt stilling til hvorvidt en anke blir aktuelt. Vi har frist på oss til førstkommende mandag for en anke, men som sagt har han i dag ikke avgjort dette spørsmålet, påpeker Nielsen til VOL onsdag 7. mars. Advokaten ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, men erkjenner at det hele er en påkjenning for den siktede.

Tidlig varsling gjorde at brannvesenet fikk slukket brannen raskt.
Tidlig varsling gjorde at brannvesenet fikk slukket brannen raskt.
Powered by Labrador CMS