Brannbilene som er på vei til Ukraina i dag bærer det Ukrainske flagget som symbol på sympatien brannvesen på tvers av grensene føler.
Brannbilene som er på vei til Ukraina i dag bærer det Ukrainske flagget som symbol på sympatien brannvesen på tvers av grensene føler.

På vei til Ukraina med fulle sirener

I mange byer står Ukraina i brann, og ukrainsk brann- og redningspersonell mangler utstyr. Mannskap fra Norges brann- og redningsetater er i dag på vei til Ukraina med brannbiler og diverse utstyr. Etter planen skal de være fremme på grensen i kveld, der Ukrainske brannmannskap står klare til å motta hjelpen som det norske brannvesen kommer med.

Publisert Sist oppdatert

De siste dagene har brannvesen over hele landet samlet inn utstyr, som i dag er på vei til Ukraina. Både luft- og bakkeangrep skaper mange branner, og norske brannkolleger vil bistå der de kan.

Lars Brenden.
Lars Brenden.

«Krigen i Ukraina og ringvirkningene av den er noe som påvirker oss alle. Bilder og innhold fra nyhetssendingene er vanskelig å fordøye. Midt i skuddlinjen står våre kollegaer i Ukrainske brannvesen, som etter beste evne fortsetter å gjøre den jobben de er satt til å gjøre for sin befolkning. Det krever mot!» Dette skriver Oslo brann- og redningsetat på sin Facebook-side.

- Dette er en liten forskjell for de som trenger det mest nå. Vi skal fortsette å bry oss!,

Vil komme frem i kveld

Lars Brenden, tidligere brannmester i Oslo brann- og redningsetat, og nå faglig rådgiver i Beredskapsrådgivning og redaktør for Tidsskriftet Brann & Redning, er én av ti som reiser fra Norge til Ukraina i dag. I tillegg er det fem stykker fra Rogaland brann- og redning hvorav tre er pensjonert brannmannskap. I tillegg reiser fire pensjonister fra brannvesenet i Drammen, Larvik, Steinkjer og Oslo- brann og redning (OBRE).

- Hva slags type utstyr har dere med?

- Det er ulikt type utstyr bl.a. Frigjøringsutstyr, utrykningstøy, hjelmer, røykdykkersett, viftet, kompressorer til pusteluft, IR-kameraer, sambandsutstyr mm som er gitt av brannvesen fra hele landet, sier Brenden til Brennaktuelt.

- Alt av materiell og utstyr er samlet inn og koordinert via Brannsport, og full oversikt finner man på Norsk Ukrainastøtte / Норвезько-українська підтримка, forteller han.

- Reiser dere til en «trygg» grenseovergang? Er dere engstelige for at noe skal skje ved overlevering?

- Vi reiser til Hrebenne. Det er avtalt å møte representanter fra ukrainsk brannvesen der som vil møte oss og ta over utstyret, sier den tidligere brannmesteren.

- Det skal ikke være noen fare for oss. Men vi måtte avlyse å reise til Lviv på grunn av bombing utenfor byen.

Odd Steinar Rønne, initiativtaker og tidligere brannmester i Midt IKS, her foran brannbilene som er på vei til Ukraina.
Odd Steinar Rønne, initiativtaker og tidligere brannmester i Midt IKS, her foran brannbilene som er på vei til Ukraina.

15 stasjoner bombet

Initiativtaker og koordinator, Odd Steinar Rønne, er nylig pensjonert brannmester fra Brannvesenet Midt IKS. Han sier situasjonen for brannvesen i Ukraina generelt er dårlig.

- Nå er det meldt at 15 brannstasjoner øst i Ukraina er bombet, og utstyret vi frakter i dag skal dit, sier han.

- Nå er jo dette en helt spesiell situasjon for hele Europa, men vil du si at dette «broder/søsterskapet» er typisk for brannvesen mellom landegrensene når slike kriser oppstår?

- Jeg vil si at samhørigheten mellom brannfolk kommer til syne når slikt skjer. Nå står allerede seks brannbiler til klare til å bli kjørt ned dit. Engasjementet er veldig stort for å hjelpe, avslutter Brenden.

Norske brannbiler og utstyr på vei til Ukraina.
Norske brannbiler og utstyr på vei til Ukraina.
Powered by Labrador CMS