Bjørnis forlater Brannvernforeningen

Norsk brannvernforening har drevet Brannbamsen Bjørnis som nasjonalt prosjekt siden 2017. Nå tar Trøndelag brann- og redningstjeneste over, og vil drifte prosjektet som egen stiftelse. Foreløpig er det ikke avklart om Brannvernforeningen skal fortsette å bruke Bjørnis i kommunikasjonen med barn og unge som er en viktig målgruppe for organisasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Det er Rikard Heimen i Trøndelag brann- og redningstjeneste som «fant opp» Bjørnis. Prosjektet begynte i det små som en «trøstebamse» som brannvesenet delte ut til barn som kom ut for ulykker og opplevde traumatiske hendelser.

Så har prosjektet utviklet seg til å bli veldig stort. Blant annet er det laget barnebøker, og det er utviklet et eget undervisningsopplegg for barnehager og skoleelever. I tillegg selges det mange ulike Bjørnis-effekter. Mange brannvesen har fått sitt eget Bjørnis-kostyme som de bruker i brannvernopplæringen av barn og unge.

Brannvernforeningen har hatt prosjektlederansvaret siden 2017, og skriver på sine nettsider at Trøndelag brann- og redningstjeneste allerede i fjor høst bestemte at prosjektet skulle etableres som egen stiftelse.

- Vi er veldig takknemlige for det gode samarbeidet med Brannvernforeningen i startfasen. Bjørnisprosjektet er nå modent for å stå på egne bein, med naturlig eierskap i brannvesenet og tilhørighet til brannstasjonen. Sammen med alle brannvesen som deltar i prosjektet gleder vi oss nå til å utvikle Bjørniskonseptet videre. Vi starter året med å gi ut en helt ny bok sammen med Aschehoug forlag. Denne blir å finne i butikken denne uken. Vi gleder oss til veien videre med det brannforebyggende arbeidet rettet mot barn, sier Rikard Heimen som er prosjektleder i Bjørnis-prosjektet.

Barn og unge viktig målgruppe

Barn og unge har i alle år vært en svært viktig målgruppe for Brannvernforeningen. Bjørnis har de siste årene vært en sentral figur både i forbindelse med kampanjen Brannvernuka og arrangementet Åpen brannstasjon som blir arrangert hver september.

- Vil samarbeidet med Bjørnis-prosjektet fortsette eller skal Brannvernforeningen utvikle sitt eget opplæringsmateriell til blant annet barnehager?

- Brannvernforeningens arbeid knyttet til barn og unge fortsetter med uforminsket styrke. Hvordan dette arbeidet prioriteres med hensyn til de forskjellige alderstrinnene er i en utviklingsfase. Vi er veldig tidlig i prosessen med overføring av Bjørnisprosjektet, og vi har på nåværende tidspunkt ikke hatt noen dialog med den nye stiftelsen om eventuell bruk av Bjørnismateriell hos oss, sier Rolf Søtorp som er administrerende direktør i Brannvernforeningen.

Powered by Labrador CMS