11. juni i år brant det i en eldre bygård i Grensen i Oslo. Brannen spredte seg raskt på loftet og gården fikk store skader.
11. juni i år brant det i en eldre bygård i Grensen i Oslo. Brannen spredte seg raskt på loftet og gården fikk store skader.

Manglende brannsikkerhet: en vedvarende bekymring

Oslo er en by rik på historiske bygårder, men står overfor betydelige utfordringer når det kommer til brannsikkerheten i flere av disse. Flere rapporter har avslørt store mangler i norsk blokkbebyggelse. En nyskapende skilleveggløsning kan nå gjøre Oslo-bygårder tryggere og bedre brannsikret.

Publisert Sist oppdatert

Eldre bygårder, som har en spesiell plass i Oslos arkitektoniske arv, lider ofte av manglende brannsikkerhetstiltak. Brannspredning blir raskt kritisk, spesielt i eldre bygninger. Påstanden bekreftes av hendelser som bygård-brannen i 2001, som raskt spredte seg til trapperom og loft på grunn av manglende brannskiller og hulroms-tettinger. 

Helt siden bygård-brannene i 2001 har manglende brannsikkerhet av Oslos bygårder fått jevn medieoppmerksomhet, senest diskutert i Dagsavisen, februar 2023.

(Se flere medieomtaler her: 

TV2: 1800 bygårder i Oslo mangler oppgradert brannsikkerhet 

Teknisk Ukeblad: Brann må tas like alvorlig som terror 

NRK: Ingen gamle bygårder er brannsikre )

Brannsikring i loftsrom

Polyseam som jobber innen passiv brannsikring har lansert en ny skilleveggløsning som representerer et skritt fremover for brannsikkerheten i eldre bygårder.

Illustrasjon av utsnitt av skillevegg.
Illustrasjon av utsnitt av skillevegg.

- Denne løsningen gir muligheten til å raskt og effektivt dele store loftsrom inn i brannseksjoner ved hjelp av tre stendere og spesialdesignede brannplater, sier Polyseam.

- I tillegg til sin brannmotstand gir skilleveggløsningen også en verdifull lyddempende funksjon.

Allsidig bruk

- Skilleveggløsningen er ideell for områder med begrenset tilgang, som loft, tekniske rom og separering av kulverter, forklarer Polyseam.

- Når skilleveggen er installert, kan man enkelt trekke gjennom rør og kabler, og det finnes også flere godkjente branntettingsløsninger som kan benyttes.

Polyseam hevder også at skilleveggen kan brukes som isolasjon i gipsvegger. Dette vil maksimere rommets gulvplass samtidig som den opprettholder brannsikkerheten - selv med en begrenset veggtykkelse, sier de. 

I dag tilbys skilleveggløsningen gjennom merkevaren Protecta.

Om Polyseam

Polyseam AS er en av Europas største produsenter av passiv brannsikring med egen fabrikk i Storbritannia. Norskeide Polyseam leverer dokumenterte produkter og systemløsninger i varemerkene Protecta og GRAFT til det norske markedet.

Powered by Labrador CMS