Ber Norges Oljefond om å gripe inn etter Grenfell-brannen

I et brev til Oljefond-sjef Nicolai Tangen, ber Grenfell-overlevende ham om selge aksjeposter i selskapene som var involvert i den fatale ulykken. De hevder tre millioner briter bor i brannfarlige leiligheter slik det er nå. Dersom Norges Bank Investment Management (NBIM) ikke lykkes med å legge press på selskapene, ber de etterlatte etter brannen at Norge kvitter seg med eierandelene i de aktuelle firmaene.

Publisert

Overlevende etter den fatale boligblokkbrannen ber Oljefondet om å legge press på selskaper som var involvert i byggingen av Grenfell Tower, skriver BBC. Både Grenfell-overlevende og leietakere berørt av kledningskrisen, samt aktivister og politikere sier at Norges Bank Investment Management (NBIM), som er de som forvalter Oljefondet, bør selge seg ut av selskapene, dersom disse ikke tar grep om brannsikkerheten. Ifølge The Times ble et brev sendt til Nicolai Tangen, administrerende direktør i Oljefondet, fredag.

Ifølge BBC har Oljefondet eierandeler i tre selskaper som var involvert i byggingen av Grenfell Tower, samt en rekke andre boligbyggerselskap i landet. Oljefondet er investor i tre selskaper som var involvert i å produsere materialer brukt på boligblokken. De tre selskapene er Kingspan, Arconic og Saint-Gobain.

Verste i Londons historie

Det var den 14. juni i 2017 det brøt ut brann på kjøkkenet i en leilighet i høyblokken Grenfell Tower i London. I løpet av minutter raste brannen på utsiden av bygningen og spredte seg til alle fire sider av bygget. I løpet av to timer var de fleste av de øverste etasjene i full flamme. Boligblokken i North Kensington besto av 23 etasjer, og den fatale brannen tok livet av 72 mennesker. I etterkant ble det avdekket brannfarlig kledning og andre brannsikkerhetsfeil i hundrevis av boligblokker over hele Storbritannia.

«Denne katastrofen har ført til at minst tre millioner leietakere bor i brennbare leiligheter de ikke kan selge», lyder det i deler av brevet, som ble sendt til Tangen.

Videre blir det uttrykt at fondet bør «utnytte sin posisjon som storaksjonær», for å legge press på totalt elleve firmaer til å fikse brannsikkerhetsproblemer og gi kompensasjon til ofrene for brannen.

Norges Bank sier at de har tatt opp sikkerhetsspørsmål med de aktuelle selskapene, ifølge BBC. Mandag sendte NBIM et brev til de etterlatte.

«Vi rapporterer årlig om våre aktiviteter i en ansvarlig investeringsrapport. Vi kommenterer imidlertid ikke mer fortløpende på eierengasjementer eller annen investeringsrelatert informasjon om enkeltselskaper vi investerer i», skriver NBIM i brevet, ifølge TV 2.

Mange lider økonomisk

Kledningskrisen har etterlatt mange mennesker med enorme kostnader for å fikse sine utrygge hjem. Å fjerne kledning kan koste millioner av pund per blokk. Kostnadene har ofte blitt påført leilighetseierne.

Mange leietakere har også opplevd kraftig økte serviceavgifter, og noen har måttet betale for såkalte «våkne» brannvakter. "Denne krisen har ført til at minst 3 000 000 leietakere er fanget i brennbare leiligheter de ikke kan selge, de finansierer midlertidige brannsikkerhetskostnader som de ikke har råd til å betale, og står overfor inndragning av tjenester som ville gjort hjemmene deres trygge," skriver de i brevet til oljefondsjefen.

Boligminister Michael Gove støttet kampanjens «oppfordring til handling» på søndag.

- Utviklere og kledningsfirmaer som forårsaket disse problemene må betale for å fikse dem. Vi vil at disse selskapene skal gjøre det rette og bidra til å avslutte denne skandalen, sa han.

Det ble bekreftet i forrige uke at firmaer vil få frist til mars med å bli enige om hvordan de skal hjelpe leietakere som er fanget i "uselgbare hjem". Mr Gove advarte de som hadde solgt usikker kledning eller som har feilkonstruert boliger, om at regjeringen "vil komme etter deg".

Brevet stilet til Nicolai Tangen ble først omtalt av The Times.

Powered by Labrador CMS