Innboforsikring er normalt ikke dekket over felleskostnadene i et borettslag eller sameie. Hvis alt innbo i en leilighet går tapt i brann, er det gjerne skader i millionklassen. Uten innboforsikring må den som bor der dekke tapet selv.
Innboforsikring er normalt ikke dekket over felleskostnadene i et borettslag eller sameie. Hvis alt innbo i en leilighet går tapt i brann, er det gjerne skader i millionklassen. Uten innboforsikring må den som bor der dekke tapet selv.

Misforståelse kan ramme hardt ved brann i borettslag

Mange i borettslag og sameier risikerer å stå nærmest på bar bakke økonomisk etter en brann. En lei misforståelse kan koste hundretusener av kroner. Enkelte tror innboforsikring inngår i fellesutgiftene til borettslaget eller sameiet.

Publisert

Ifølge forsikringsselskapet If er det ved mange branner i blokker og bygårder beboere som mangler innboforsikring. De må dekket tapet av møbler, klær, hvitevarer, hjemmeelktronikk og annet innbo selv.

– Vi opplever ganske ofte ved branner der flere boenheter får skader, at det er én eller flere som ikke har innboforsikring. Enkelte tror innboforsikring inngår i fellesutgiftene til borettslaget eller sameiet. Slik er det ikke. Den enkelte må selv sørge for egen innboforsikring, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Ved brann risikerer du å miste praktisk talt alt du eier, og du må starte på nytt, sier han.

I fellesutgiftene inngår bygningsforsikring, så selve brannskadene på leiligheten og bygningen er dekket.

Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Hver tiende i borettslag sier de ikke har innboforsikring, viser en landsomfattende spørreundersøkelse Norsk Gallup gjorde for noen år siden for If.

– Misforstår

Clementz tror det kan være flere grunner til at enkelte ikke har innboforsikring:

– Noen er unge og i etableringsfasen med presset økonomi. Andre misforstår, og tror at innboforsikring blir dekket over felleskostnadene i borettslaget. Men det er bare selve bygningsmassen, det vil si skallet du bor i, som er forsikret gjennom borettslaget. Innboforsikringen må du ha i orden selv. Dette bør kanskje styrene i borettslagene og sameiene bli enda bedre på å informere om, sier han.

Ifølge Finans Norges innbokalkulator vil innboet i en leilighet på to rom og kjøkken for to personer gjerne ha behov for et forsikringsbeløp på mellom 620 000 og 1 250 000 kroner, avhengig av standard.

Beløpet tilsvarer maksimal erstatning dersom alt innbo skulle gå tapt i brann.

Da blir det tøft, om ikke umulig, å ha nok til alt du må kjøpe nytt igjen etter en brann.

Sigmund Clementz, If

Trenger hjelp fra NAV

– Når vi de forskjellige forsikringsselskapene er ute ved en storbrann som har rammet mange leiligheter, er det titt og ofte vi støter på beboere som ikke har innboforsikring. De må ofte søke om økonomisk nødhjelp hos NAV for å komme seg gjennom de første dagene. Hvilke økonomiske problemer og vanskeligheter de kan få i hverdagen etterpå, er det jo lett å forestille seg, sier Clementz.

– Hvis du tenker at du eier ganske lite, har du kanskje ikke så mye på sparekonto heller. Da blir det tøft, om ikke umulig, å ha nok til alt du må kjøpe nytt igjen etter en brann. Å droppe innboforsikring er å gamble med egen privatøkonomi, hevder han.

Kilde: NTB/If

Powered by Labrador CMS