Redningspersonell transporterer en skadet person etter brannen i et leilighetsbygg i Hanoi. Brannen brøt ut sent på kvelden den 13. september, og mange beboere lå og sov.
Redningspersonell transporterer en skadet person etter brannen i et leilighetsbygg i Hanoi. Brannen brøt ut sent på kvelden den 13. september, og mange beboere lå og sov.

Kan fort skje igjen

Brannsikkerhet er en svært stor bekymring i Vietnams stappfulle storbyer. Blant annet trange gater, bygninger som står tett i tett, mangel på nødutganger og mangel på andre brannsikkerhetstiltak har ført til flere tragiske branner de siste årene. Tirsdag kveld tok en ti etasjers boligblokk fyr i hovedstaden. Minst 56 mennesker mistet livet.

Publisert

Hanois befolkningstetthet er anslått til 22 000 mennesker per kvadratkilometer, noe som gjør byen til en av de tettest befolkede i verden. Brannsikkerheten er på et minimum i de aller fleste boligbygg.

De fleste boliger og små leilighetsbygg er bygget rett ved siden av hverandre og er bygget vis a vis hverandre i lange smale gater. Dette betyr at mange bygninger bare har vinduer foran og bak, og disse er ofte blokkert av sikkerhetssperrer.

Bilder fra bygningsbrannen i Hanoi tirsdag kveld, viste innbyggere som så ut gjennom sikkerhetsgittere på vinduene, mens de dekket ansiktet med skjortene sine blant røyk fra brannen.

Det er også vanlig at bygninger har en rullende garasjeport ved inngangen som ikke kan åpnes dersom en brann bryter strømmen. I tillegg har Hanois eldre nabolag, som distriktet der denne brannen fant sted, trange smug som gjør det vanskelig for utrykningskjøretøyer å få tilgang til hjemmene.

Den verste i Hanois historie

I tillegg til de mange omkomne ble 37 personer skadd, opplyste politiet onsdag. Flere av dem ble skadd da de hoppet ut av vinduene for å redde livet. Noen skal også ha hoppet fra taket og over til nabobygninger.

Det bodde rundt 150 personer i bygningen, som inneholdt 45 små leiligheter. Rundt 100 av beboerne ble berget ut i en storstilt redningsoperasjon.

Da brannen brøt ut tirsdag kveld, hadde de fleste gått og lagt seg. Trolig oppsto den på en parkeringsplass i første etasje, før den spredt seg svært raskt oppover. Brannårsaken er foreløpig ikke kjent.

Leder for offentlig sikkerhet, Le Van Tuyen, uttalte til medier onsdag at brannen forårsaket "svært store" skader og at antallet mennesker som ble drept eller skadet var "veldig stort".

Kastet barn ut av vindu

Øyenvitner forteller om dramatiske scener, hvordan de kunne høre skrik inne fra bygningen og så et barn bli kastet ut av et vindu.

– Jeg hørte masse rop om hjelp. Men vi kunne ikke hjelpe dem, sier en kvinne ved navn Hoa.

TV-bilder viste hvordan brannmannskap kjemper mot de voldsomme flammene. Først etter cirka tre timer var brannen under kontroll, og utover dagen steg det tykk, svart røyk opp fra bygningen.

Mens årsaken til brannen er under etterforskning, viser bilder av ettervirkningene dusinvis av forkullede motorsykler og sykler i første etasje, og leiligheter som er fullstendig utbrent.

Politiet har pågrepet eieren av boligblokka og siktet ham for manglende brannsikkerhet, opplyser departementet for offentlig sikkerhet.

Bygningen hadde kun én nødutgang, og for de fleste beboerne var det umulig å komme seg ut ved egen hjelp.

Lover hjelp

- Et slikt høyhus på opptil 10 etasjer, som ser ut som en miniboligblokk, har ingen rømningsvei. Det er uakseptabelt når boligblokken som har 45 husstander ikke har noen utgang,» sa statsminister Pham Minh Chinh, da han besøkte branntomta onsdag.

Han lovet hjelp til familiene som ble rammet, og sa at myndighetene kommer til å ta lærdom av tragedien.

Vietnam har de siste årene opplevd flere tragiske branner. Brannen er den dødeligste brannen i Vietnam siden en brann i en karaokebar i en provins ved siden av Ho Chi Minh-byen. Brannen tok livet av 32 mennesker i september 2022. Den tragedien førte til en landsomfattende inspeksjon av karaokeanlegg og nye brannsikkerhetsregler.

Kilde: NTB og The Guardian

Powered by Labrador CMS