Franske brannmannskaper driver etterslukking etter den tragiske brannen i feriehjemmet i Wintzenheim, der elleve mennesker mistet livet.
Franske brannmannskaper driver etterslukking etter den tragiske brannen i feriehjemmet i Wintzenheim, der elleve mennesker mistet livet.

Fransk feriehjem oppfylte ikke krav om brannsikkerhet

Feriehjemmet i Øst-Frankrike der elleve mennesker mistet livet i en tragisk brann onsdag morgen, oppfylte ikke kravene om brannsikkerhet, ifølge franske myndigheter. Blant annet ble det avdekket at bygningsstrukturen ikke levde opp til brannkravene for den type bygning.

Publisert

Brannen i Wintzenheim nær den tyske grensen brøt ut i 6.30-tiden onsdag morgen mens både ferierende og ansatte lå og sov.

Beboerne var en gruppe psykisk utviklingshemmede som hadde kommet fra byen Nancy for å feriere i Wintzenheim, like ved middelalderbyen Colmar i Alsace-regionen.

– Bygningen oppfylte ikke sikkerhetsstandardene som kreves for å være åpen for offentligheten, sier advokatfullmektig Nathalie Kielwasser til avisen Le Monde.

Blant annet hadde ikke feriehjemmet hatt den påkrevde inspeksjonen fra en uavhengig sikkerhetskomité.

Nestleder i republikken Colmar, Nathalie Kielwasser kom med denne uttalelsen torsdag:

- Bygningen var en gammel låve på 500 m2, med to etasjer og loft, som var renovert for noen år siden. Men i følge de første undersøkelsene etter brannen, ble det avdekket at strukturen i bygget ikke levde opp til brannkravene for den type bygning.

- Loftet hadde ikke gjennomgått inspeksjonen fra en uavhengig sikkerhetskomité, noe som er obligatorisk, sier hun.

- Hvis du vil kjøre bil, trenger du lisens, hvis du vil være vertskap for folk, må du ha fått godkjenningen fra denne kommisjonen som gir deg anbefalinger om mottakskapasitet osv. Man vil bli pålagt et visst antall sikkerhetsregler, sa Kielwasser til franske medier.

Huset hadde røykvarslere, men ikke av typen beregnet på bygninger som skal huse feriegjester, skriver skriver avisen Dayfr.com

Kjempet mot flammene

Totalt 28 mennesker var i huset da brannen begynte, hvorav 17 mennesker overlevde. Det var eieren av feriehjemmet som varslet brannvesenet, ifølge franske medier.

Dusinvis av brannmenn kjempet mot rasende flammer mens de kjempet for å begrense brannen og ta seg av ofrene. Opprinnelig ble 11 personer meldt savnet og 17 andre ble evakuert, inkludert en som ble sendt til sykehus.

Men rundt middagstid sa oberstløytnant Philippe Hauwiller, som ledet redningsaksjonene at ni lik var funnet og at to fortsatt var savnet.

Dødeligste brannen siden 2016

Oberstløytnant Philippe Hauwiller, som var sjef for redningsaksjonen, antok at gitt tilstanden til bygningen, var ofrene allerede døde da brannmennene ankom stedet onsdag klokken 06.45.

Det er imidlertid for tidlig å si hvordan brannen startet eller om det faktum at feriehjemmet ikke oppfylte kravene om brannsikkerhet var medvirkende til det som skjedde.

Katastrofen er den dødeligste registrert i Frankrike siden 13 mennesker omkom i en brann i en bar i Rouen i 2016.

Kilder: The Independent, NTB, euro.dayfr.com

Powered by Labrador CMS