Brannen i det kommunale rekkehuset på Kjølnesjordet i Porsgrunn krevde to menneskeliv (foto: Stian Hovinbøle). i
Brannen i det kommunale rekkehuset på Kjølnesjordet i Porsgrunn krevde to menneskeliv (foto: Stian Hovinbøle). i

Dødsbrann i kommunal bolig krevde to liv

Brannen som skjedde i et kommunalt rekkehus i Porsgrunn natt til fredag 13. mars krevde to menneskeliv. Dette er den mest alvorlige brannen brannvesenet i Grenland har opplevd.

Publisert Sist oppdatert

- Dette er den verste brannen vi har hatt i en kommunal bolig, sier Stian Hovinbøle som er branninspektør i Grenland brann og redning. Han var innsatsleder for brann under innsatsen.

- Det var et rekkehus med tre boenheter, og brannen startet i den midterste boligen og spredte seg til de to andre enhetene, sier han.

Brannvesenet var på plass kort tid etter at de fikk varsel om brannen litt etter klokken fire natt til fredag 13. mars.

- Da var brannen allerede så intens at vi ikke hadde muligheter for å gå inn å søke etter personer, sier han.

- Brannen spredte seg til en av naboleilighetene og til hele loftsetasjen. Vi fikk raskt kontroll på brannene i naboleilighetene, og vi fikk relativt raskt kontroll på røykgassene på loftet. Vi slo ned flammene i startbrannleiligheten fra utsiden av bygget, før vi begynte med innvendig søk og innsats, sier Hovinbøle.

Begge de to som omkom befant seg i den boligen hvor brannen startet. En av de to som døde klarte i utgangspunktet å komme seg ut, men døde senere som følge av brannskadene. Den andre døde personen fant brannvesenet i brannruinene.

Loftet seksjonert

I disse boligene var loftene delvis seksjonert. Dermed gikk ikke brannen rett opp på loftet, og videre til de andre boenhetene.

- Men seksjoneringen holdt ikke helt mål, selv om den bremset brannspredningen noe, sier Stian Hovinbøle.

Et annet problem brannvesenet hadde var at det falt ned mye isolasjonsmaterialer og takplater fra etasjeskillene i boligene.

- Da var det vanskelig for oss å bevege oss rundt i boligen og søke etter personer, sier han.

Risikoutsatte grupper

Rekkehusene som brant var bolig for risikoutsatte grupper. Dette er en gruppe Grenland brann og redning jobber mye med å forbedre brannsikkerheten hos.

Det er Porsgrunn boligstiftelse som eier boligene.

- Boligstiftelsen har blant annet et prosjekt hvor de installerer brannalarm med direkte kobling til 110-sentralen i noen av boligene sine. I disse boligene var det imidlertid kun røykvarslere, sier Stian Hovinbøle.

Brennaktuelt har i skrivende stund ikke lyktes med å få svar fra Boligstiftelsen om arbeidet de har på gang når det gjelder å sikre kommunale boliger i området mot brann.

Powered by Labrador CMS