Ikke bruk brennbare juledekorasjoner.
Ikke bruk brennbare juledekorasjoner.

Desember er den mest brannfarlige måneden – og flest branner tett opptil julaften

Et dykk i statistikken fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at det brenner mest i desember, og at dagene tett opp til julaften og i romjulen er de mest brannfarlige av alle. Det er også flere som omkommer i branner i desember enn i resten av året. De siste fem årene har i gjennomsnitt seks personer omkommet i branner i desember. Hittil i desember er det en person som har omkommet i brann.

Publisert Sist oppdatert

Vintermånedene er de mest brannfarlige, og desember er vanligvis verst. Tall fra DSB viser at det var 324 branner og branntilløp i desember 2017, 378 branner og branntilløp i desember 2018 og 318 branner og branntilløp i desember 2019. Også noen av de andre vintermånedene bikker av og til over 300 branner og branntilløp i statistikken til DSB. Blant annet var det 316 branner og branntilløp i mars 2018 og 352 branner og branntilløp i januar 2019. Men det er bare i desember at branner og branntilløp ser ut til konsekvent å passere 300.

Dødsbranner i desember

80 % av de som omkommer i brann dør i boligbranner, og vi vet også at de fleste av dem er eldre eller tilhører en risikoutsatt gruppe. Røyking er den vanligste årsaken til at folk omkommer i brann. Stearinlys eller åpen ild i annen form fører også til dødsbranner.

Hittil i år har 43 mennesker omkommet i branner, i henhold til DSB. Tall fra direktoratet viser at det i gjennomsnitt de siste fem årene har omkommet seks personer i branner i desember. Foreløpig er det en person som har omkommet i brann i desember i år. Det er for tidlig å konkludere med at antall omkomne i branner i desember i år er rekordlavt sammenlignet med tidligere år. Selv om vi nå har passert halve måneden, så vet vi at i dagene før julaften og romjulen er antall branner og branntilløp høyt. I fjor var det hele 12 og 15 branner og branntilløp 28. og 29. desember. Men det er lov å håpe på at årets julefeiring blir roligere enn vanlig for de fleste av oss, og at det kan føre til at liv blir spart.

Omkomne i desember:

2020: 1*

2019: 6

2018: 8

2017: 3

2016: 8

2015: 4

(* pr. 16.12.20)

Kilde: DSB

Powered by Labrador CMS