Illustrasjonsbilde: Fra gartneribrannen i Tønsberg 20. mars i fjor.
Illustrasjonsbilde: Fra gartneribrannen i Tønsberg 20. mars i fjor.

Rundt 1 av 3 bønder mangler brannkontroll

Blant 1000 spurte bønder sier urovekkende mange at de ikke har hatt el-kontroll på landbruksbygget sitt i løpet av de siste tre årene. Dette er bekymringsfullt, mener Landbrukets Brannvernkomité.

Publisert

- El-kontroll er noe alle bør ha regelmessig. 

Det sier produktsjef for landbruk i Frende Forsikring, Øystein Øren. Landbrukets Brannvernkomité er enig. 

Øystein Øren
produktsjef og brannekspert.
Øystein Øren produktsjef og brannekspert.

- Mattilsynet krever kontroll for de som har husdyrhold hvert tredje år, men det er en kontroll jeg mener alle bønder bør ha. Det er mye god trygghet i en slik kontroll. Målet må være at alle har kontroll hvert tredje år, sier styreleder, Einar Frogner. 

Dette svarer de 

På spørsmål om de har hatt brannforebyggende el-kontroll på landbruksbygget de siste tre årene svarer 1000 norske bønder ulikt ut fra næringsgruppen de tilhører. 29 prosent sier at de ikke har hatt el-kontroll siste tre år. 

- Dette er bekymringsfullt av to grunner. For det første krever både myndigheter og forsikringsselskaper regelmessig el-kontroll i mange tilfeller. For det andre er feil og mangler på elektriske anlegg en viktig årsak til branner i landbruket, sier Øystein Øren.

Kilde: Frendeundersøkelsen, utført av Sentio.
Kilde: Frendeundersøkelsen, utført av Sentio.

Melkebøndene er flinkest

- Det er de som driver med melkeproduksjon som er flinkest i klassen. Det er godt å se, men det er likevel 10 prosent av dem også som ikke har oppfylt kravet. Og i de andre næringsgruppene står det verre til, sier Øystein Øren. 

Mattilsynet krever kontroll for de som har husdyrhold hvert tredje år, men det er en kontroll jeg mener alle bønder bør ha.

Einar Frogner, styreleder i Landbrukets Brannvernkomité

Landbrukseksperten til Frende Forsikring har sett mange branner som skyldtes elektriske feil. 

- Jevnlig el-kontroll kan oppdage slike feil og hindre brann. Det er et konkret, enkelt og relativt rimelig tiltak for å sikre både dyr, mennesker og materielle verdier, sier Øren. 

Når en næringseiendom sjekkes, blir ulike risikopunkter kontrollert og termografert. 

- Sikringstavler, motorer, vifter, stikkontakter, koblinger, varmtvannsberedere og slikt blir sjekket. Dette er typiske steder der det kan begynne å brenne hvis noe er galt, sier Einar Frogner i Landbrukets Brannvernkomité. 

Kan ikke sies for ofte

- Det viktigste er forebygging, forebygging, forebygging. Og det beste tiltaket for det er el-kontroll, el-kontroll, el-kontroll, sier Frogner som nylig hadde sin tredje kontroll på gården sin. 

- Vi har funnet ting vi ikke hadde funnet ellers, så det gir god trygghet å gjennomføre dette. Det trenger ikke være store ting, eller kostbare ting, men det er viktig å avdekke. Samtidig er det viktig å få alle landbrukseiendommer inn i systemet, sier han. 

Håper på større bevissthet

Kontrollene utføres av godkjente fagfolk. Landbrukets Brannvernkomité har en liste over kontrollører på nettsidene sine. 

- Noen har timepris og noen har fastpris. Sjekk gjerne med et par forskjellige, sier Øystein Øren. 

Hvis det begynner å brenne og bonden ikke har oppfylt plikten for el-kontroll på bruket sitt kan det få konsekvenser for forsikringsutbetalingen. 

- Erstatningen kan bli redusert. Det vurderes fra sak til sak. Som en gulrot på andre siden er det også greit å vite at hvis du har el-kontrollen i boks får du billigere forsikring, sier Øystein Øren. 

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS