Rømning ut fra underjordiske togstasjoner: Hva påvirker hvordan folk vil ta seg ut?

Det bygges nye underjordiske togstasjoner, og av og til skal de reisende basere seg på heis for å komme seg opp - og ut. Hva skjer om det oppstår brann på en slik underjordisk stasjon, og heisen er bygget som en rømningsheis som skal benyttes også under en brann? Vi folk bruke heisen? Et svensk forskningsprosjekt har ved hjelp av VR sett på hvordan folk oppfører seg i en rømningssituasjon på en togstasjon under jorda.

Publisert Sist oppdatert

Det er Brandforsk i Sverige som sammen med Region Stockholm, og forskere ved Brandskyddslaget, Lunds Universitet og University of Cantebury som står bak prosjektet.

Det ble gjennomført fire ulike scenarier med VR - det vil si "virtual reality", hvor forsøkspersonene fikk ulike typer av informasjon og veiledning. Dette prosjektet er en videreføring av tidligere forskningsprosjekt som er gjort i Sverige.

Svært få ville bruke heisen

Når de fikk lite eller ingen informasjon, så viste forsøkene at svært få av personene ønsket å bruke heisen til å evakuere ut fra stasjonen. Kun 3 % av de som deltok ønsket det.

Om deltakerne imidlertid fikk informasjon og veiledning om at heisen kunne brukes til å rømme ut, så var det flere som ønsket å benytte heisen til evakuering. Blant annet viste talevarsling seg å være viktig i forhold til hvorvidt deltakerne ønsket å bruke heisen eller ikke.

Forsøkene viste også at terskelen for å vente på heisen for å komme seg ut er svært lav. Så å si ingen ville vente mer enn ett minutt før de valgte trappene for å komme seg ut istedenfor.

Forsøkene viste også at om de får informasjon om hvor lenge det er til heisen ankommer, så er de mer villige til å vente på heisen.

Brukes til prosjektering

Resultatene fra forskningsprosjektet kan legges til grunn i prosjektering og utforming av informasjonssystemer til heisanlegg i underjordiske stasjonsanlegg. Trolig er mange av erfaringene fra Sverige overførbare også til Norge.

Kilde og mer informasjon:

https://www.brandforsk.se/forskningsprojekt/2020/utrymningshissar-vidareutveckling-av-informationssystem/

Powered by Labrador CMS