Skumtest i lokalene til Vianor i Trondheim.
Skumtest i lokalene til Vianor i Trondheim.

Benytter høyekspansjons-skumsystem som sikkerhet mot brann i dekkanlegg

Dekkbranner kan være svært vanskelig å slukke da de brenner med høy temperatur, avgir mye røyk og gass som er både svært giftig og skadelig for miljøet. Vianor har tatt ekstra store grep i forhold til brannsikkerheten i sine nye lokaler i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Dette inneholder et høyekspansjons-skumsystem:

Det komplette systemet er UL-listet og FM-godkjent og oppfyller de fleste strenge brann- og mekaniske testprotokoller.

Installasjonen inneholder:

  • 7 takmonterte høyekspansjonsskumgeneratorer med tilhørende takinnløpsventiler
  • 4 hydrauliske takmonterte dørventiler
  • 832 liter 2 % høyekspansjonsskumkonsentrat
  • 1 600-liters blæretank
  • 2 delugeventiler
  • 2400 m3 skumutslipp per minutt ved 2,8 bar systemtrykk
  • < 2700 liter per minutt vannforbruk for en full systemutladning

For et stort flertall dekkhotell og andre steder der dekk er lagret, er feil oppbevaring eller mangel på rask brannslokking risikosport om brann skulle oppstå. Bildekk som er fylt med luft kan på noen få minutter utvikle seg til en brann som er nesten umulig å slukke.

Vianor, som er den største kjeden av dekkbutikker i Norden, og som tilbyr både kjøretøyvedlikehold og dekktjenester for både personbiler og lastebiler, har tatt denne potensielle faren på alvor.

En viktig del av Vianors virksomhet er å tilby stadig mer populære «dekkhotell»-tjenester. Med de strenge lovene og reglene rundt skifte av vinter- og sommerdekk i Skandinavia, trenger veldig mange bileiere, spesielt de som bor i leilighet, et sted å oppbevare dekk som ikke er i bruk den sesongen.

Vianor har bygget og designet et nytt lager- og servicesenter på 2000 kvadratmeter i Trondheim, der det lagres tusenvis av dekk. Anlegget er underlagt spesielle brannforskrifter for brennbare materialer.

Tok ekstra store grep

Plasseringen av det nye lageret gjorde at Vianor måtte ta ekstra store grep i forhold til brannsikkerheten, da det ligger på en industritomt i tilknytning til Trondheims internasjonale flyplass. Flyplassen har over fire millioner passasjerer per år, og en alvorlig brann på lageret kan føre til at flyreiser stopper opp. Vianor var forpliktet til å beskytte sine ansatte, anlegget og omgivelsene samt pågående flytrafikk; derfor installerte de et effektivt nytt brannslukningssystem i bygget.

Bygget har en bygnings- og inventarverdi på mer enn svimlende 10 millioner kroner.

Plasseringen av bygget var en utfordring i forhold til installasjonen. Det krevde en effektiv, bærekraftig skumløsning som ikke ville sette infrastruktur og vannbehov i fare.

Rune Ohren

Skapte utfordringer

Vianor og hovedentreprenøren valgte det lokale firmaet Rørteknikk, til å installere brannslukkingssystem for det nye bygget.

Rørteknikk er et familieeid selskap som leverer rørleggerprodukter og tjenester i hele Trondheimsområdet. De er leverandør av komplette bad, våtrom, varmeinstallasjoner og brannsikringsanlegg.

På grunn av de spesielle risikofaktorene i forhold til plasseringen av bygget, krevde Vianor-lageret et skumbrannslukkingsystem. Daglig leder i Rørteknikk, Rune Ohren, sier at

- Plasseringen av bygget var en utfordring i forhold til installasjonen. Det krevde en effektiv, bærekraftig skumløsning som ikke ville sette infrastruktur og vannbehov i fare.

Daglig leder i Rørteknikk, Rune Ohren.
Daglig leder i Rørteknikk, Rune Ohren.

Som mangeårig bruker av Johnson Controls-produkter, anbefalte Rørteknikk en skumsystem med høyekspansjon.

Et skumsystem med høy ekspansjongir gir en svært god beskyttelse mot tredimensjonale branner som kan oppstå med høye dekkstativ som er stablet i flere nivåer, slik de er designet i dekkhotellene.

Høyekspansjonsskumsystemet utnytter ikke-fluorert skum og krever minimalt vannforbruk. Dette var et nøkkelkrav for å oppfylle Vianors bærekraftsmål for dette anlegget.

Jobbet tett med lokalt firma

Johnson Controls, Inc. (JCI) jobbet tett med Rørteknikk for å designe høyekspansjonsskumsystemet til Vianors nye lokaler.

JCIs tekniske servicegruppe ga designhjelp med nøkkelleveranser som utstyrsdimensjonering, strømningsberegninger og omfattende rør og instrumenteringdiagrammer (P&ID).

- Å få Johnson Controls til å hjelpe med systemdesign og P&ID var avgjørende for oss fordi dette var en unikt brannvernsystem, sier Ohren.

- Vi stolte fullt og helt på deres ekspertise på dette området, og det var en positiv opplevelse å samarbeide med dem.

- Vi er avhengig av en kunnskapsrik og tekniske støtte av høy kvalitet fra våre leverandører for å sikre at systemene vi leverer er riktig utformet, og at de kan bygges og betjenes effektivt, fortsetter Ohren.

- Dette er et servicenivå vi opplever at Johnson Controls leverer med sine systemer, sier Ohren.

Tilpasset løsning

Høyekspansjons-skumgeneratorene kan utvide 2 % skumkonsentrat i forhold opp til 1000:1, avhengig av driftstrykket. Skum-systemer brukes ofte for å beskytte høyt verdsatt eiendom ved raskt å oversvømme store rom med et dypt skumlag som undertrykker flammene og avgir damp ved å omslutte brannen, og dermed kutte av oksygentilførselen som "fòrer" brannen.

Utløst av branndeteksjonssystemet, høyekspansjonsskumsystemet hos Vianor kan fylle hele lageranlegget med 10 meter dypt skum på under tre minutter.

Vianors lager- og servicesenter ble bygget på seks måneder, og brannsikringssystemet med høyekspansjon av skum ble installert på fire uker. Systemet ble ferdigstilt og umiddelbart satt i drift i august 2020, tross utfordringer under arbeidet grunnet Covid.

- Er det andre Vianor-varehus som har samme brannslukkingssystem på sine dekksentraler som det i Trondheim?

- Johnson Controls har også levert en HI-EX skumløsning med to generatorer, to innløp og ett stort uttak (inkludert skumtank og ventiler etc.) til Vianor Lierstranda gjennom deres kunde Firesafe AS, sier Ohren.

Høyekspansjons-skumgenerator.
Høyekspansjons-skumgenerator.

Vianor eies av den globale dekk- og servicekjeden Nokian Tyres som har en omsetning på 1,3 milliarder euro, sysselsetter 4600 personer og er verdens nordligste dekkprodusent.Finland, Sverige og Norge er landene som representerer brorparten av Vianors markeder, men selskapet opererer i 27 land over hele Sentral- og Øst-Europa, Russland og på østkysten av USA, i samarbeid med ulike partnere.

Powered by Labrador CMS