Stadig flere branner i Europa grunnet hetebølger - også Norge rammes

Flere land i Europa har denne sommeren blitt rammet av kraftige hetebølger. Både i Spania, Portugal og Frankrike fører hetebølgen og tørken til stadig flere branner. Store skogområder er tatt av flammene sørvest i Europa. Tusenvis har måttet evakuere fra den franske atlanterhavskysten på grunn av kraftige skogbranner. Også i Norge utgjør tørke og hetebølger risiko for skogbrann, og en klimaekspert mener at nordmenn ikke forstår hvor farlig hetebølgene er.

Publisert Sist oppdatert

I Spania ble det onsdag målt over 45 grader. Også Portugal og Frankrike opplever svært høye temperaturer denne uken, og i alle tre landene har det brutt ut en rekke branner.

Onsdag slo spanske meteorologer alarm om ekstremvarme i 16 av landets 17 regioner, det vil si hele Spania bortsett fra de ellers så varme Kanariøyene. Det betyr blant annet at innbyggerne bør være på vakt og unngå å reise.

Hetebølgen ligger an til å bli den lengste siden man begynte å føre slik statistikk i 1975.

Brann ved campingplass

I Frankrike har en skogbrann sør for Bordeaux svidd av 10 kvadratkilometer med gammel pinjeskog. Det brenner også i nærheten av La Dune de Pilat, som ligger 6 mil fra Bordeaux og er den største sandbanken i Europa. Her er cirka 7 kvadratkilometer med gamle pinjetrær brent ned.

Rundt 6.000 personer på campingtur måtte evakueres fra området natt til onsdag.

- Jeg har jobbet her siden 1988, og jeg har aldri sett noe lignende, sier Corinne Hardoin, som driver campingplassen Flot Bleus like ved sandbanken, til NTB.

Også lenger inn i landet har en brann ført til evakueringer og 500 mennesker har forlatt området ved landsbyen Guillos fordi flammene truer boligene deres.

Svært tørt

I Spania er det regionene Andalucia i sør, Extremadura i sørvest og Galicia i nordvest som er verst rammet. Landet er rammet av sin andre hetebølge på få uker.

Hetebølgen i Sør-Europa skjer etter langvarig tørke, og det er også kraftig vind flere steder, noe som øker faren for skogbranner.

I Portugal ble det onsdag meldt at én person er funnet omkommet i et utbrent område i Aveiro nord i landet.

Helikopterstyrt i Hellas

Også i Tyrkia og Hellas har det brutt ut skogbranner. I Hellas har et brannhelikopter styrtet, og tre personer er savnet.

– Én person er reddet, og en redningsoperasjon pågår for å finne de andre tre medlemmene av besetningen, sier en kystvaktkilde til nyhetsbyrået AFP onsdag kveld.

Helikopteret deltok i slukkingen av en skogbrann på den fjellrike øya Samos, opplyser brannvesenet. Tre patruljeskip fra kystvakten og to andre båter deltar i søket.

Ifølge eksperter har hetebølger blitt mer hyppige som følge av klimaendringene, og de er også ventet å bli mer intense etter hvert som den globale oppvarmingen fører til høyere temperaturer.

Også Norge rammes

Hetebølgene som har oppstått de siste somrene, skaper ekstremt farlige tilstander som er vanskelig for nordmenn å forstå, ifølge klimaforsker Tore Furevik.

Han er professor ved Universitetet i Bergen og direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

Furevik påpeker at det mye fokus på badetemperaturer når gradestokken måler opp mot 30 grader i Norge, men understreker at de svært høye temperaturene som er i Sør-Europa nå, også kan ramme Norge.

– Vi ser stadig oftere at temperaturen når 30 grader i Norge og tørke enkelte steder. Fremover kan også vi oppleve den ekstreme heten som nå har rammet en rekke middelhavsland, sier han.

Utgjør en helsrisiko

– Det vi ser nå, er det klimamodellene har fortalt oss i tjue år, sier Furevik.

– Varmen gjør at det blir mindre damp i luften og fører til mindre nedbør. Det gjør at tørre områder blir enda tørrere, sier han videre.

Hetebølgene gir også økt fare skogbranner og kan gi svekket luftkvalitet, som også utgjør en helserisiko for mennesker, legger Furevik til.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS