Rekordmange kjøper peis - pipebranner skutt i været

Med skyhøye strømregninger og drivstoffpriser som har nådd taket og vel så det, har anskaffelse av peis blitt et populært alternativ ved oppvarming, når det nå går mot en bitende kald vinter. I følge tall fra Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap har det vært en markant økning i pipebranner siden 2021. At rekordmange har anskaffet peis de sist to årene skaper flere utfordringer målt opp mot brannsikkerheten.

Publisert

Skyhøye strømpriser gjør at svært mange nordmenn ser etter alternative varmekilder. Ifølge en landsomfattende undersøkelse av Norsk Varme, har nær 340.000 nordmenn fått seg ny peis eller ildsted i hjemmet de siste to årene.

Samtidig viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) en markant økning i pipebranner i 2021. Flere kuldeperioder og dyrere strøm blir trukket frem som sannsynlige årsaker.

Therese Hofstad-Nielsen er skadeforebygger i Fremtind.
Therese Hofstad-Nielsen er skadeforebygger i Fremtind.

– Det er forståelig at folk vil spare på strømutgiftene, men riktig fyring er helt avgjørende for å unngå pipebranner. Før du fyrer opp må du rengjøre godt og sørge for tilstrekkelig med trekk, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Tørr ved er trygg ved

Når peisen er klargjort for fyring, er det lurt å ta en sjekk av kvaliteten på veden. Rune Ek Larsen er murmester og faglig leder hos Varmefag i Drøbak, og han understreker hvor viktig det er å unngå våt ved i peisen.

– Jeg pleier å sammenligne det med å sove i våte laken. Det er ikke å anbefale, sier Ek Larsen.

Du kan merke at veden er for fuktig hvis det ryker veldig av pipen, og det lukter surt. Fuktig ved kan også medføre økt risiko for pipebrann, fordi tjære og sot fester seg enklere i skorsteinen.

Tips til å tenne trygt:

  • Legg kubbene med litt luft imellom. De største kubbene nederst. Bruk rene vedkubber i bunn og småved/flis på toppen
  • Ved å tenne på bålet fra toppen kan du redusere utslippet av partikler med inntil 80 prosent. Fyringsmetoden gir mindre røykutvikling og sot i skorsteinen, som gir større varmeutnyttelse av veden
  • Dersom du bruker fyringsbriketter, må du være obs på at dette kan gi høy temperatur i enkelte peiser, og å sjekke brukermanual er smart.
  • Oppstår pipebrann, skal du ifølge Brannvernforeningen gjøre følgende:
  • Steng alle luftventiler, ring 110 og sjekk at sotluka ikke står mot noe brennbart.
  • Du kan prøve å slukke med brannslokkeapparat gjennom sotluka, med støtvis trykk. Ikke bruk vann. Det kan i verste fall føre til at piperøret sprekker

– Kjøp gjerne en fuktmåler. Da er du sikker på at veden du kjøper er tørr, råder murmesteren.

Nyttig brannforebygging

Skal du montere ny peis eller peisovn, er det viktig at du lar fagfolk gjøre jobben. Det hender at kunder blir utålmodige og forsøker å montere peisen selv, forteller Ek Larsen.

– Det kan få store konsekvenser. Hvis arbeidet ikke er utført riktig, øker risikoen for brann. Husk at du også kan kontakte din lokale feier dersom du er usikker på om pipeløpet er i god forfatning, avslutter han.

KIlde: NTB, Fremtind

Powered by Labrador CMS