En mann forsøker å slukke en brann på Rhodos. Skogbrannene i Hellas herjer for niende dag på rad, og tallet på de som må evakuere fra hjemmene sine stiger stadig.
En mann forsøker å slukke en brann på Rhodos. Skogbrannene i Hellas herjer for niende dag på rad, og tallet på de som må evakuere fra hjemmene sine stiger stadig.

Stadig flere evakuert på grunn av skogbrann i Hellas

I ni dager har skogbranner herjet i Hellas. Flere mennesker er beordret til å evakuere hjemmene sine nord i landet, der greske brannmannskaper fortsatt kjemper mot de enorme skogbrannene.

Publisert Sist oppdatert

Flere steder i Hellas er preget av skogbrann. Store brannmannskaper jobber med å slukke en brann som har tatt livet av 20 mennesker nordøst i landet.

Mer enn 600 brannmenn får hjelp av brannfly og helikopter i kampen mot tre større skogbranner som herjer flere steder i landet.

Skogbrannen i Evros og Alexandroupolis, nordøst i landet, har ifølge nyhetsbyrået AP brent i ni dager. Den er en av de største skogbrannene som har rammet et EU-land noen gang. Brannen har svidd av et område på 770 kvadratkilometer og hadde på ett tidspunkt 120 hotspoter, ifølge kilder i EU.

Skogbrannene har vært spesielt katastrofale for regionen Evros, nær havnebyen Alexandroupoli og Hellas' grense mot Tyrkia.

Beordrer evakuering

Søndag ble innbyggerne i områdene Lefkimmi i Evros og Kassitera i naboregionen Rhodopes beordret til å evakuere hjemmene sine.

Viseregionsguvernør i Evros, Dimitris Petrovic, sier til den greske TV-kanalen ERT at situasjonen er «svært vanskelig» og har forårsaket enorm skade.

– Vi vet ikke om vi er i stand til å stoppe brannen fra å spre seg, sier han.

Over 600 brannkonstabler, inkludert forsterkninger fra flere europeiske land og brannfly, bistår i slukningsarbeidet i Hellas. Søndag pågikk det 105 skogbranner rundt omkring i landet, hvorav 46 hadde brutt ut i løpet av 24 timer, opplyser det greske brannvesenet.

Skogbrannene, som startet sist lørdag, har tatt livet av minst 20 mennesker i Evros-området. En eldre gjeter døde også i en annen brann i Boeotia, nord for Aten, mandag. Flammene har også fortært nasjonalparken Dadia, der det oppholder seg flere utrydningstruede fugler.

Pågrepet for brannstiftelse

Greske brannmannskaper har pågrepet to personer som mistenkes for å ha startet skogbranner. Fortsatt brenner det en rekke steder i landet.

Pågripelsene skjedde på forskjellige steder i Hellas, opplyser myndighetene.

På øya Evvia er en mann siktet for å ha tent på tørt gress i Karystos. Brannvesenet sier mannen har tilstått å ha startet fire andre branner i området i juli og august.

Den andre pågripelsene skjedde i Larissa, sentralt i Hellas. Også her er en mann siktet for å ha tent på tørr vegetasjon med vilje.

Tjenestemenn har gitt bevisst brannstiftelse skylden for en rekke branner i Hellas den siste uken. Det er foreløpig ikke klart hvordan de største brannene har startet, inkludert en i Evros i nordøst – der de fleste dødsfallene har skjedd – og en annen i utkanten av Aten.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS