Tre skogbrannhelikopter bidro til å slokke brannen i Nissedal i helgen.
Tre skogbrannhelikopter bidro til å slokke brannen i Nissedal i helgen.

Brannvesenet driver etterslokking i Nissedal

Skogbrannen som oppsto i Nissedal i Telemark lørdag formiddag har tatt nesten tre dager å slukke, rundt 3 000 mål skog har blitt nedbrent og tre brannkonstabler havnet på sykehus. I dag har brannvesenet endelig kontroll på skogbrannen og dagen skal brukes til etterslokking.

Publisert

Vaktleder Tim Vold Wessel ved Sørøst 110-sentral sier at det mandag morgen ikke lenger er flammer i området, men at det ulmer noe i bakken, ifølge NRK. Mannskaper skal bruke dagen til å etterslokke brannen.

Brannen oppsto omkring klokken 12 lørdag, og oppsto i nærheten av jettegrytene, som er en populær badeplass i Nissedal. Vind skapte utfordringer for slokkingsarbeidet lørdag, men situasjonen bedret seg i løpet av søndagen

Lørdag kveld var det fare for at brannen skulle spre seg til blant annet Dynjanfoss kraftverk i området Eikhom, og ville da ha rammet strømforsyningen i området.

– Vi vil tape strøminntekter og ren energi, noe som ikke er ønskelig i Norge for tiden, uttalte divisjonsdirektør Sverre Eikeland i Agder Energi til VG.

Om lag 8.000 husstander får strøm fra vannkraftverket årlig, ifølge kraftselskapet. Selve kraftstasjonen er bygget inni fjellet og ligger like vest for jettegrytene.

– Vi har stanset brannen fra å spre seg. Den ble stanset noen hundre meter fra kraftstasjonen. Det brenner fortsatt punktvis, og vi har satt ut vaktstasjoner for å holde kontroll i natt, sa vaktleder Tim Vold ved 110-sentralen Sørøst til NTB natt til søndag.

Totalt har om lag 3.000 mål skog gått med i brannen.

Tre brannkonstabler ble innlagt

Tre av brannkonstablene som jobbet med slukningsarbeid av brannen på lørdag, havnet på sykehus, og flere som befant seg i området ble evakuert.

- Årsaken er nok at de var utsatt for å puste inn røyk. Men det brenner fortsatt bra, vi har ikke helt kontroll på stedet, akkurat nå går brannen i retning av et kraftverk, så prioriteten nå er å få stoppet brannen før den når kraftverket, sa Tim Vold ved 110-sentralen Sørøst til NTB lørdag.

Grunnet mye vind i området kombinert med ujevnt terreng, gjorde at slukningsarbeidet ble vanskelig for brannmanskapene.

Anders Hæg ved 110-sentralen Sørøst sa til NTB på lørdag at de overhodet ikke hadde kontroll på brannen. Tre skogbrannhelikoptre bidro med slukking og sivilforsvaret ble satt inn sammen med skogbranntropper fra flere kommuner i Vestfold og Telemark.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS