Parsell på campingplass.
Parsell på campingplass.

Første sommer med nye krav til campingplasser

Skoleferien er i gang og med den følger også campingsesongen for mange. Etter nye regler som trådte i kraft 1. mars i år, vil mange feriegjester oppdage at campingplassene har endret seg, og det til fordel for bedre brannsikkerhet. Inndeling av campingplasser i parseller med branngater imellom skal hindre brannspredning til større områder av campingplassen, og dermed hindre storbrann og begrense materielle skader.

Publisert Sist oppdatert
Direktør i DiBK, Per-Arne Horne.
Direktør i DiBK, Per-Arne Horne.

Nye krav til avstand mellom campingenheter og parsellinndeling av campingplasser skal sikre tryggere campingplasser. Regjeringen vedtok i fjor at de nye kravene skulle gjelde fra 1. mars i år, slik at allerede denne sommeren vil flere campingplasser være innrettet etter de nye reglene.

Det nye regelverket er enklere og tydeligere, noe som også vil hjelpe kommunene å gjøre tilsyn med campingplassene, skriver Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) i en pressemelding.

For å styrke brannsikkerheten på campingplassene, vedtar regjeringen samtidig krav til parsellinndeling og etablering av branngater.

Inndeling av campingplasser i parseller med branngater imellom skal hindre brannspredning til større områder av campingplassen. Slik kan man unngå storbrann og begrense materielle skader. Branngatene vil i tillegg være med på å sikre brannvesenet og andre nødetater tilgang.

Avstand gir brannsikkerhet

De nye kravene gjelder særlig for sesongcampingplasser uten faste installasjoner som for eksempel strøm, vann og avløp.

- På noen campingplasser betyr dette at det er plass til litt færre gjester, men her må vi først og fremst tenke på sikkerheten til feriegjestene. Du skal sove trygt om natten, enten du er hjemme eller på ferie, sier direktør i Direktoratet for byggkvalitet, Per-Arne Horne.

Etter de nye reglene skal det være minst fire meter mellom de ulike campingenhetene. Dette gjelder for campingenheter opp til 75 m2 og som rager maksimalt fire meter over bakken. For å skape gode rømningsveier skal plassen mellom campingenhetene være fri for hindringer.

Parseller

- For sesongcampingplasser uten faste installasjoner som strøm, vann og avløp, vil kravet til fire meter avstand gjelde allerede fra denne sesongen. I tillegg skal campingplassene deles inn i parseller. Mellom disse parsellene skal det være branngater på minst åtte meter. Dette skal hindre brannspredning hvis uhellet først er ute, forklarer Per-Arne Horne.

Campingplasser som har fulgt det gamle regelverket, skal være trygge.

For eksisterende campingplasser med faste installasjoner, vil det nye regelverket først gjelde når det gjøres vesentlige endringer, som etablering av nye områder for camping, ny infrastruktur, som strøm, vann og avløp eller lignende.

Branngater og parseller på campingplass.
Branngater og parseller på campingplass.

Se TEK17 her.

Kilde: dibk, ntb

Powered by Labrador CMS