En halv million nordmenn sover hver natt uten fungerende røykvarsler

Desember er måneden der lysdekorasjoner, julebelysning og levende lys har sin eksistensielle topp i de fleste norske hjem. Vi fyrer mer, vi drikker mer alkohol og faren for brann øker med hver fyrstikk som tennes. Over en halv million husstander i landet mangler gode nok røykvarslere, og dette er skumle tall å ta med seg inn i julemåneden.

Publisert

Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger uten fungerende røykvarsling. I Norge er 500.000 brannvarslere modne for utskiftning hvert år. Kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i brann- og redningsetaten i Oslo kommune sier det er på tide at folk sjekker røykvarslerne sine før vi nå trer inn i desember måned.

– Det tar fra 30 sekunder til ett minutt før røykvarsleren aktiveres, og det tar fem minutter før en brann i et rom utvikler seg for fullt. På den tiden er det fortsatt små sjanser for at brannvesenet har nådd fram, sier kommunikasjonssjef Dalen til NTB.

- Man kan aldri garantere seg mot brann, og da er varslingen desto viktigere, understreker Dalen.

1. desember er røykvarslerdagen, og dette er ikke en tilfeldig valgt dato. Desember er, muligens ikke overraskende; måneden med flest branner i Norge. Mer fyring, flere levende lys og mer alkohol er blant grunnene til at det oppstår så mange branner denne måneden.

Samtidig har rundt 500.000 nordmenn brannvarslere som ikke virker, eller som er plassert slik at man ikke hører den når man sover, eller dersom dørene er lukket, opplyser Dalen.

– Da gir du deg selv veldig dårlige odds, sier han.

Han viser til en kartlegging fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Norsk brannvernforening og Gjensidige.

Det er røyken som dreper

– Røykvarsleren er en livredder som alle naturligvis må ha på plass. Og det er liten tvil om at den også fører til at det hvert eneste år reddes både liv og verdier, sier han.

Dalen oppfordrer folk til å ikke bare ha minimumskravet til brannvarsling hjemme, men tenke at man skal bli varslet om brann uansett i hvilket rom man befinner seg i, og at man skal varsles tidlig nok til at man kan starte slokking eller rekker å komme seg ut.

– Det er røyken som dreper i brann, ikke flammene, sier Dalen.

Dalen oppfordrer folk til å sjekke og eventuelt bytte batteri i røykvarslerne så raskt som mulig. Brann- og redningsetaten anbefaler også å gjennomføre brannøvelser hjemme. Da bør man finne rømningsveier og bli enige om en møteplass på utsiden av boligen dersom det oppstår brann. Brannslokkeren – både hvor den er og hvordan den fungerer er også lurt å sjekke mens man er i gang. Man bør sjekke om manometerpilen står på grønt felt, at sikkerhetssplinten sitter i, og at det ikke er sprekker i slangen. I tillegg bør pulverapparater snus på hodet to-tre ganger for å sjekke at pulveret drysser ned i kolben.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS