Nå er skogbrannfaren i region Øst så kritisk at det ikke er tillatt å bruke grill i skog og mark, herunder propanapparater, grillpanner, engangsgriller og lignende.
Nå er skogbrannfaren i region Øst så kritisk at det ikke er tillatt å bruke grill i skog og mark, herunder propanapparater, grillpanner, engangsgriller og lignende.

Mørkerødt i Romerike, Follo og Østfold

Skogbrannfaren er nå så stor at brannsjefene i hele region Øst har etter et krisemøte torsdag formiddag bestemt at det fra klokka 15 innføres forbud mot åpen ild over hele Romerike, Follo og Østfold. Forbudet gjelder fram til 29. juni, men kan forlenges om det blir nødvendig.

Publisert

– Skader som eventuelt skulle oppstå som følge av bruk av alle typer ild eller annen aktivitet som fører til brann kan medføre straffansvar, skriver Øst 110-sentral på Facebook. Dette kan innebære å straffes med bot eller fengsel etter brann og eksplosjonsvernloven.

I perioden 8. til 29. juni vil følgende være forbudt:

* Det er ikke lov å tenne bål og grille i nærheten av skog og annen utmark

* Det er ikke lov å tenne bål og grille i strandsonen

* Det er ikke lov å tenne opp bål eller grille på de tilrettelagte bål- og grillplassene

* Det er ikke lov å brenne hageavfall, selv på egen tomt. Dette kan leveres inn på avfallsmottak

Skogbrannfaren på Østlandet er meget stor, og vil bare spre seg de neste dagene. Prognosene fram mot helga tilsier at det mørkerøde farevarselet vil spre seg til store seler av Innlandet, så å si hele Viken, samt Agder, Vestfold og Telemark.

Mandag 5. juni meldte VG at det var 12 dager siden det sist regnet på Østlandet. På torsdagens langtidsvarsel for Østlandet er det ikke en dråpe regn i sikte. Samtidig skal temperaturene opp under 30-tallet på gradestokken.

I Sandefjord og Larvik er det nå innført forbud mot bruk av åpen ild i innmark, inkludert godkjente bålplasser. Noe som er strengere enn det generelle bålforbudet.

– Det blir forbud med ild og bål, men fremdeles tillatt med grilling der det åpenbart ikke kan medføre brann, sier brannsjef Rigman Pents til NRK.

Kan ikke bli rødere på skogbrannfareindeksen

For det øverste nivået til skogbrannfareindeksen velger Meterologisk Institutt å bruke to rødfarger med felles benevning “stor fare”. Her er faren ofte overhengende og Meteorologisk institutt utsteder gjerne farevarsel på øverste nivå for skogbrannfare i slike tilfeller. Ved å bruke to farger kan vi se om en allerede utfordrende situasjon kan bli enda verre, ved at det for eksempel begynner å blåse, kan man lese på Statsmets skogbrannfareindeks.

Nå ligger indeksen på aller høyeste nivå, og flere brannvesen anbefaler både fullstendig bålfobud, forsiktighet ved hjemmegrilling, gnistfaren for skogsarbeidere som benytter maskiner, samt all form for gjenglemte gjenstander som eksempelvis glass, som kan starte små gnister som raskt spres i knusktørt landsak, kombinert med vind, også bli fatalt for skog, dyr, boliger og mennesker. Det er ikke tillatt å bruke grill i skog og mark, herunder propanapparater, grillpanner, engangsgriller og lignende, og folk må huske bålforbudet mellom 15. april og 15. september.

Oppstår det gnister eller ild ved skog og annen utmark, kan store områder bli berørt på kort tid.

Vestfold kommer etter

Også Vestfold interkommunale brannvesen vurderer å innføre totalforbud. Det opplyser vakthavende brannsjef Jarle Steinnes til VG.

Det har vært flere branner i sørlandsdistriktet de siste ukene, samt tilløp til flere skogbranner, gress- og krattbranner. Mange av brannene de har rykket ut til, vet brannvesenet fortsatt ikke årsaken til:

– Det kan være glasskår som tar fyr bare med solen eller andre ting. Det viktige er å varsle tidlig, sier Bjørnbakk.

Ta forholdsregler når du griller hjemme, anbefaler brannvesenet. De fleste av oss opplever det som trygt å grille hjemme i hagen eller på terrassen, men vi i brannvesenet har sett hvor fort det kan gå galt. All bruk av åpen ild på egen eiendom skjer på eget ansvar.

Ber bønder om å fylle tankvognene med vann

Om det skulle oppstå brann i lyng, gress eller utmark, vil tidlig innsats være av stor betydning. Alle som jobber med jordbruk oppfordres til å fylle møkkaspredere/gyllevogner med vann. Det vil gi vesentlig raskere mulighet for å bidra, om det skulle oppstå en brann i nærheten.

Restriksjoner også for skogsarbeid. Ved arbeid i skog og mark må det utvises særskilt varsomhet på grunn av risiko for gnister.

Powered by Labrador CMS