Når småspeiderne er 8-9 år gamle er det tid for å ta brannvernmerket, bildet er fra fjorårets øvelse.
Når småspeiderne er 8-9 år gamle er det tid for å ta brannvernmerket, bildet er fra fjorårets øvelse.

Alltid beredt! - Også ved brann

Flammene var større enn mange av småspeiderne i Lesja Speidergruppe hadde sett for seg da de nylig tok brannvernmerket. Lesja og Dovre brannvesen gjennomfører årlig flere kampanjer relatert til brannsikkerhet for barn og unge. Og fordypningsmerket «Brannvern for flokk» er noe speiderne på Lesja må gjennom for å lære nødvendig kunnskap om brannvern.

Publisert Sist oppdatert

– Nå tok vi brannvernmerket for småspeiderne, men det kan være aktuelt å ta brannvernmerket for stifinner og vandrer også (5-10. klasse), men da er det mange flere krav, blant annet at de skal vise nedfiring i tau og løfting, bæring eller sleping av innesperrede og bevisstløse personer, sier Trude Tokle, speiderleder i Lesja speidergruppe.

Feiersvenn Hilde Heimdahl
Feiersvenn Hilde Heimdahl

Småspeiderne er 8-9 år gamle, men det er aldri for tidlig å lære om brann. I Lesja Speidergruppe er det 12 småspeidere. Dette er første gangen de øver på brannslukking i speideren.

– I speideren er vi alltid beredt. Vi skal være forberedt på situasjoner som kan oppstå og vite hvordan vi skal håndtere dem

En del av dette er å vite hva vi skal gjøre hvis det begynner å brenne. På speidermøte har Lesja speidergruppe pratet om hvordan de skal komme seg fra rommet sitt og ut av huset hvis det begynner å brenne. Hva kan føre til at brann oppstår, hvor er røykvarslere, og hvor lang tid har man egentlig på å komme seg ut hvis det brenner? Når kan man prøve på å slukke selv, og når må vi bare komme oss ut?

Samtaler om brann og egne erfaringer

Lesja speidergruppe var heldige og hadde med Hilde Heimdahl fra Lesja Dovre brannvesen, og speiderne fikk prøve å slukke med brannslukningsapparat.

– Sammen med barna gikk vi gjennom hva vi skal gjøre om det begynner å brenne. Vi fortalte også hvorfor det er smart med egen røykvarsler på soverommet sitt, sier Hilde Heimdahl, feiersvenn i Lesja og Dovre Brannvesen.

Heimdahl forteller at hun også oppfordret alle barna til å være med på en brannøvelse hjemme. Hun tok seg god tid med barna, så de fikk spurt om alt de lurte på – og det var ikke lite. Speiderne hadde mange spørsmål om stort og smått, så det var godt å ha den praten med brannvesenet.

– Noen har erfaringer med brann eller branntilløp selv eller i nær familie som de ville fortelle om. I speideren tar vi merker som vi kan sy på speiderskjorta, og småspeiderne som går i 3. og 4. klasse skal ta fordypningsmerke brannvern, sier Tokle.

En del av brannvernmerket er også å ha et eksperiment og se på hvor fort ulike materialer tar fyr.

– En ser stor forskjell når en tenner på ei regnbukse, en dunjakke og en strikkevott. Speidergruppa takker for at Lesja Dovre brannvesen stiller opp på brannøvelse med oss, sier Tokle.

Småspeiderne med tilsvarende opplegg i fjor: I år var de så opptatt og engasjert at de glemte å ta bilder. Trude Tokle, speiderleder i Lesja speidergruppe, holder pinnen med klær.
Småspeiderne med tilsvarende opplegg i fjor: I år var de så opptatt og engasjert at de glemte å ta bilder. Trude Tokle, speiderleder i Lesja speidergruppe, holder pinnen med klær.

Å legge lokk på en brennende gryte

– Alle fikk store øyne når jeg kunne fortelle at det har brent hjemme hos meg, kan Heimdahl fortelle.

Småspeiderne får oppleve hvordan ulike materialer brenner, og det er stor forskjell på en ullvott og en jakke i et syntetisk materiale.
Småspeiderne får oppleve hvordan ulike materialer brenner, og det er stor forskjell på en ullvott og en jakke i et syntetisk materiale.

- Jeg tørrkokte smokkene da minstemann var liten. Går det virkelig an å gjøre det? Ja, det kan faktisk skje hvem som helst, sier hun.

Videre forteller Heimdahl at alle barna fikk slukke flere ganger med en håndslukker og legge et lokk på en brennende kjele.

– Noen var veldig tøffe før de skulle prøve seg, men det gikk fort over når de selv skulle stå der å slukke. Det var trygt å stå på avstand med en håndslokker, men når kjelen brant var det skummelt, for da måtte de helt inntil for å legge på lokket, forteller Heimdahl.

Det var også viktig for Lesja og Dovre Brannvesen å ha brannøvelse med barna nettopp fordi de jobber målrettet mot barn om brannvern.

– Målet var at alle skulle få prøve og få følelsen av å mestre! Småspeiderne er nå litt bedre rustet til å handle riktig om det skulle oppstå brann, sier Heimdahl.

Årlig gjennomføres flere kampanjer relatert til brannsikkerhet med barn og unge som målgruppe.

– Å møte speiderne med fokus på brannsikkerhet er en tilnærming som Lesja og Dovre brannvesen synes er både trivelig og formålstjenlig, avslutter hun.

Fyll fyr: Barna synes det er litt skummelt med så stor flamme.
Fyll fyr: Barna synes det er litt skummelt med så stor flamme.

Et av de viktigste speidermerkene er «Brannvern for flokk»

– Fordypningsmerke «Brannvern for flokk» er noe speiderne skal gjennom for å lære nødvendig kunnskap om brannvern, forklarer speiderleder Trude Tokle.

Hun forteller at dette speidermerket bidrar til følgende mål: "Barna skal tilegne seg kunnskap og erfaring innen forebygging av skader og ulykker. De skal også tilegne seg kunnskap og ferdigheter innen bruk av bål og åpen ild."

– Småspeiderne har vært gjennom fem punkter for å tilegne seg kunnskapen som trengs for å få dette speidermerket, sier Tokle.

Videre utdyper Tokle de fem punktene. Barna har øvd på å slukke bål med vann eller sand. De har også vært med på å lage en sikker bålplass. De skal også vite hvordan man skal varsle hvis man oppdager en brann samt kunne nødnummeret til brannvesenet.

På de to siste punktene ble det litt mer action for barna.

– Nå har de både vært med på et eksperiment for å finne ut hvor raskt forskjellige materialer tar fyr, samt hatt en brannøvelse på speiderlokalet, avslutter Tokle.

Powered by Labrador CMS