Knusktørt og oransje nivå i store deler av landet

Hittil i år har brannvesenet rykket ut på over 600 oppdrag relatert til gress- og skogbranner. Det er for tiden stor brannfare i Oslo i likhet med resten av Sør-Norge. Brannvesenet har måttet rykke ut til en lang rekke branner flere steder den siste tiden. Tirsdag ble det meldt om åtte gressbranner bare på Ellingsrud i Oslo. Politiet etterlyser nå en kvinne.

Publisert

Så langt i år har det vært til sammen 649 branner i skog, lyng, gress og kratt. 400 av brannene var i april måned, melder Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

I Oslo tirsdag ettermiddag oppsto det brann åtte forskjellige steder på Ellingsrudkollen.

Brannvesenet tvitret om hendelsen og det ble informert om at det ikke var spredningsfare til bebyggelsen rundt, da de raskt fikk brannene under kontroll.

Politiet rykket også ut til stedet etter meldingene om gressbrann.

– Brannvesenet har slukket flere av de separate brannene som var i nærheten av hverandre. De er ikke bekymret for at brannen skal komme ut av kontroll, meldte politiet kort tid etter.

Vitner skal tirsdag ha sett en kvinne tenne på gress ved et skogholt på Hovseter i Oslo, og nå går politiet ut med en etterlysning av kvinnen etter brannen på Ellingsrud.

En person ringte for å varsle nødetatene om gressbrannen, som ble slukket av vedkommende før politiet og brannvesenet ankom stedet.

Politiet søkte deretter etter kvinnen i området, uten hell. Nå går de ut med en etterlysning av kvinnen:

– Vitner beskriver kvinnen som 30–50 år, iført en mulig hvit jakke med hette og en grå joggebukse. Kvinnen hadde trolig brunt hår, skriver Oslo-politiet på Twitter.

Knusktørre områder

Det er svært tørt på Østlandet etter en rekordlang periode uten regn. Tidligere denne uken har det vært brann i et skogområde ved Borredalsvannet ved Fredrikstadmarka, en skogbrann i Kodal i Sandefjord der det tok lang tid før brannvesenet fikk kontroll, samt en mektig skogbrann i nærheten av et hyttefelt på Kornsjø i Halden, mandag. Et stort område på 150 mål ble brent ned.

– Vi må tilbake til 2018 for å finne en brann av samme størrelse, sa brannsjef Ole Christian Torgalsbøen til Halden Arbeiderblad.

Stadig nye branner

- Den den siste tiden har vi sett større og mer krevende branner, noen av disse også tettere på bebyggelse. Det er bekymringsfullt.

Johan Marius Ly, avdelingsdirektør i DSB

Den store skogbrannfaren gjelder i hele Sør-Norge, og brannvesenet har den siste tiden stadig rykket ut til nye branner av ulik størrelse.

Folk bes om å være forsiktig med åpen ild.

– Skal man på tur i skog og mark, så fortsett for all del med det. Men tiden er nok inne for å prøve noe annet enn grillpølser, sier brigadesjef Knut Halvorsen i Oslo brann- og redningsetat til NTB.

Det har vært sol og fint vær i Sør-Norge i ukevis, noe som har ført til mange fine vårdager. Men baksiden av medaljen er at det blir tørt uten nedbør i så lang tid, noe som fører til at skogbrannfaren melder seg. Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel for hele Sør-Norge.

Hittil i år har brannvesenet rykket ut på over 600 oppdrag relatert til gress- og skogbranner. Bare i Oslo har brannvesenet rykket ut på nær 50 slike oppdrag.

– Det er et ganske høyt tall. Det er rett og slett ekstremt tørt nå, sier Halvorsen.

Uvanlig tørt

Årets april måned var den niende tørreste på Østlandet siden år 1900. Skogbrannfaren er nå på et langt høyere nivå enn det som er vanlig på denne tiden av året, forklarer Halvorsen.

Snøen har smeltet, og død vegetasjon fra i fjor har i ukevis blitt stadig tørrere. I tillegg har mye vind ført til ytterligere tørr vegetasjon, sier han.

– Det gjør at det er behov for at hvermannsen viser enda mer varsomhet, og at man er forsiktig med bål, primus og engangsgriller. Det er ikke noe vi bør bruke nå – det er vårt klare råd, sier brigadesjefen.

Forlatte bål

15. april trådte det generelle bålforbudet i kraft, og dette varer fram til 15. september. Det finnes likevel unntak for godkjente bålplasser, og setter man seg godt inn i lokale forhold og regler, kan man likevel brenne bål.

Også engangsgriller omfattes av bålforbudet. I forrige uke foreslo Brannvernforeningen å innføre forbud mot engangsgriller for å få ned skogbrannfaren.

Mange av skog-, gress- og lyngbrannene i Sør-Norge den siste tiden har startet som følge av bål som blir forlatt, ifølge Halvorsen. I flere tilfeller har det også vært ungdommer som har tent på vegetasjon.

– Mange av brannene skjer også fordi folk brenner bråte. De tror de skal klare å svi av litt gress, men så kommer det vind og drar det av gårde. Ved flere tilfeller har slike bråtebranner kommet farlig nære bebyggelse. Sånt sprer seg raskere enn folk tror, sier han.

Avhengig av nedbør

Mangel på nedbør har ført til at Oslos vannmagasiner har mindre vann enn normalt, noe som har fått Oslo kommune til å sende tekstmelding til innbyggerne om å unngå å sløse med vannet.

Det nåværende varselet for skogbrannfare varer foreløpig til fredag for henholdsvis Vestland og Rogaland, mens den vil vare til lørdag østafjells.

Og meteorologenes langtidsvarsler vitner foreløpig om at det ikke er en dråpe regn i sikte på Østlandet.

– Det er viktig å understreke at vi er avhengige av betydelige mengder regn før skogbrannfaren går ned. Et regnskyll på en time eller to vil ikke utgjøre en forskjell, vi trenger flere dager med regn, sier Halvorsen.

Kilder: NTB, DSB

Powered by Labrador CMS