Tilfredsstiller Kebony brannklasse D, Norman Willemsen?

Jeg har litt kjennskap til brannen på Lone i Arna like utenfor Bergen og har lest innleggene fra Arnstein Fedøy og Norman Willemsen med stor interesse. Bygget på Lone var prosjektert med et D krav til kledningen, entreprenører over hele landet har lenge benyttet Kebony på alle typer byggverk i den tro at det tilfredsstiller klasse D.

Publisert

Brannen på Lone fremstår som en uvanlig raskt og voldsom fasadebrann som sannsynligvis har startet utvendig. Brannvesenet uttaler også at de aldri har opplevd noe slikt – og det var mye takket være iherdig innsats fra beboerne at alle kom seg ut og at ingen omkom – denne gangen. Dette kunne fort blitt en stygg brann med mange omkomne.

Slik vi har forstått det, så var dette bygget prosjektert med et D krav til kledningen (D-S3,d0), hvilket er preakseptert (følger veiledningen til Teknisk forskrift). SINTEF Teknisk godkjenning opererte fram til 3.2.2021 med klasse D-S2,d0 (klasse D) for Kebony Furu, og det var opplyst at produktet kunne brukes som kledning på byggverk.

Entreprenører over hele landet har lenge benyttet Kebony i den tro at det tilfredsstiller klasse D. Dette har blitt benyttet på boligbygg, sykehus, helseinstitusjoner, barnehager, skoler, kontorbygg, osv. i den tro at det tilfredsstiller klasse D, som er minimum for bruk på byggverk i Norge.

Den 3.2.2021 ble SINTEF Teknisk godkjenning endret og klasse D-S2,d0 ble fjernet sammen med opplysningen om at produktet kunne brukes som kledning på byggverk. Så vidt vi vet, så er ikke produksjonsprosessen for Kebony endret på lenge – treverket blir fortsatt impregnert med alkohol. Vi vet ikke hvorfor man valgte å endre denne tekniske godkjenningen tidligere i år, men tankene går fort til en annen prosess der Royal impregnert kledning muligens hadde det samme problemet – Royal impregnert kledning tilfredsstiller ikke minimum brannegenskaper for kledningsprodukter i Norge. Også her var ikke produktet testet for brannmotstand, hvilket jeg har forstått at Kebony heller ikke er.

Nå har vi sett hvordan det kan gå hvis fasadebranner blir for store. Vi vet ikke helt sikkert enda om Kebony tilfredsstiller klasse D, siden produsenten ikke har testet dette.

Jeg synes Norman Willemsens innlegg i Brennaktuelt var uklart på det punktet som jeg mener er det viktigste her: er det slik at Kebony tilfredsstiller klasse D, Norman Willemsen?

Les innleggene til Fedøy og Willemsen her:

https://www.brennaktuelt.no/bergen-bfo-boligblokkbrann/er-det-rusmisbrukerne-som-skal-klandres/110267

https://www.brennaktuelt.no/brann-brannfare-brannforskning/upresis-brannsynsing-fra-arnstein-fedoy/110296

Powered by Labrador CMS